Vláda na Nečasův návrh odvolala radu pro výzkum a vývoj

05.10.2011 13:32

Vláda dnes na návrh premiéra Petra Nečase (ODS) odvolala radu pro vědu, výzkum a inovace. Premiér hodlá do měsíce sestavit novou, chce se tak vyhnout sporům mezi akademiky a firmami.

Vláda na Nečasův návrh odvolala radu pro výzkum a vývoj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Novinářům premiér řekl, že v radě, které předsedá, docházelo k silnému pnutí mezi zástupci jednotlivých sfér natolik, že nebyla schopna dojít ani jednotnému postoji k návrhu rozpočtu a dodala ho ve dvou variantách. Připomenul, že radu zdědil po svém předchůdci Janu Fischerovi. 

Příliš velké napětí

Na odvolání a následném znovusestavení rady s tím, že v ní zasednou i někteří dosavadní členové, se Nečas dohodl s radou minulý týden. Nutné je obsadit tři místa po zástupcích Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavu Mílovi, Pavlu Kafkovi a Zbyňku Frolíkovi, kteří na působení v radě rezignovali před několika měsíci. Odchod avizovali i další členové poradního orgánu tak, že by byla rada neusnášeníschopná.

V současné radě se podle Nečase projevovalo velmi silné a nefunkční napětí mezi zástupci jednotlivých institucí, především mezi zástupci Akademie věd, vysokých škol a průmyslové sféry. Nová rada by měla být založena především na renomovaných osobnostech vědeckého a výzkumného života.

Jmenování nové rady podle Nečase také souvisí s dalšími koncepčními kroky, jako je vytvoření pozice hlavního vědeckého poradce předsedy vlády, do které premiér minulý týden jmenoval bývalého rektora Masarykovy univerzity Petra Fialu. Spadat pod něj bude vládní odbor pro vědu, výzkum a inovace.

Radu, která dnes skončila, jmenoval Fischer v květnu 2010. Akademická obec tehdy požadovala výměnu členů rady delší dobu. Vědci, zejména z Akademie věd, totiž nebyli spokojeni s metodikou hodnocení výsledků vědecké práce, kterou předchozí rada vypracovala a která byla podkladem pro rozdělování subvencí ze státního rozpočtu na výzkum a vývoj.

Související:

Nečas zřídil pozici hlavního vědeckého poradce vlády. Stane se jím Fiala

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…