Volby na Ústecku: Doubrava popírá manipulaci při volbách

18.10.2010 14:41

Uskupení Severočeši cz. důrazně popírá, že by mělo právě ono na triku aféru s kupováním hlasů. "Já jsem přesvědčen, že to s námi nemá nic společného,“ řekl k tomu ve volebním duelu České televize zastupitel Ústeckého kraje za hnutí Severočeši.cz a bývalý starosta obce Telnice Jaroslav Doubrava.

Volby na Ústecku: Doubrava popírá manipulaci při volbách

V Ústí nad Labem budou o křeslo v horní komoře parlamentu bojovat Pavel Sušický z ODS a Jaroslav Doubrava. Sušický získal v prvním kole 27,01 procent, Doubrava 23,15 procent. Jenže oba kandidáti se musejí nyní zpovídat z podezření, že se v kraji kupčilo s volebními lístky.

Případ údajného ovlivňování výsledků komunálních voleb byl zaznamenán dokonce v každém ze sedmi okresů Ústeckého kraje. Policie od pondělí vyšetřuje trestní oznámení v šesti z nich. Potvrdili to policejní mluvčí jednotlivých územních odborů. V Ústí ODS o podání trestního oznámení uvažuje.

Již v pátek policisté řešili podezření, že se někdo pokouší manipulovat volby v Krupce na Teplicku a v Mostě. Před volební místností na krupském sídlišti Maršov se shluklo několik desítek Romů, kteří si navzájem pomáhali upravovat volební lístky. Podle svědků měli Romové za patřičně upravený volební lístek slíbeno 300 korun.

Ve Hřensku na Děčínsku policie řeší jiný druh ovlivňování voleb. Za finanční odměnu se do obce mělo přihlásit před volbami 66 nových obyvatel. Počet voličů tak v obci stoupnul ze 161 na 227.

 „Dúsledně v tomto ohledu rozdělujme komunální volby a ty senátní," zmínil ovšem Doubrava v televizi. „Já jsem přesvědčen o tom, že s námi jakékoliv kupčení nemá nic společného," podotkl dále.

Sušický: Věřím, že kupčení bylo

Sušický naopak věří tomu, že kupčení s hlasy probíhalo. „Já jsem se pozastavil nad některými výsledky a to zvláště ve čtvrtích, kde nebývají často navštěvované volební místnosti. Nebudu ale podávat žádný protest proti volbám. Nemám žádné konkrétní důkazy. Je však velmi podivná aféra, kde probíhala losovačka o BMW," dodal k tomu Sušický.

Doubrava dále zmínil, že i když byl kdysi senátorem za KSČM, nyní oficiálně stranu nebude žádat o podporu. „Můj přechod do jiného subjektu nadšení ve straně nevzbudil, ale u valné většiny členské základny jsem nalezl pochopení. Tak doufám, že ta podpora od ní přijde," konstatoval dále Doubrava.

V Senátu by se rád věnoval zlepšení životního prostředí na Ústecku, například by se zasadil o dostavbu dálnice D8. „Doprava ničí obrovské množství lidí v našem regionu, ohledně dostavby by se měly přehodnotit možnosti, které legislativa dává ekologickým sdružením," dodal.

Zdravotní reformu kandidát ODS chce

Sušický k této otázce zmínil, že podpoří v Senátu především zdravotní reformy. „Bude rozhodující vymezení standardní péče. Nikdo mne ale nedonutí hlasovat pro nesmysl, aby amalgámové plomby byly s doplatkem," doplnil Sušický, který je lékařem.

Druhé kolo senátních voleb se bude konat tento pátek a sobotu. Do horní komory Parlamentu z něho postoupí 27 vítězů.

Vizitky postupujících do druhého kola senátních voleb v obvodu č. 31 - Ústí nad Labem:

Jaroslav Doubrava (62; Severočeši.cz) - zastupitel Ústeckého kraje za hnutí Severočeši.cz a bývalý starosta obce Telnice (1990 až 2010). V roce 1998 byl na šest let zvolen senátorem za KSČM, v Senátu byl místopředsedou mandátového a imunitního výboru. Před listopadem 1989 působil na národním výboru v Telnici. Původem je slaboproudý elektromechanik. Letos vystoupil z KSČM a vstoupil do hnutí Severočeši.cz.

Pavel Sušický (59; ODS) - stávající senátor, místopředseda výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni. Po studiích nejprve pracoval v chomutovské nemocnici, kde se začal specializovat na oční lékařství, v roce 1979 přešel do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, kde byl řadu let primářem oční kliniky. Od roku 1991 působil tři volební období v zastupitelstvu města Ústí nad Labem. Členem ODS je od roku 1993.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …