Zákon o Havlovi sněmovnou nejspíše projde, KSČM se ještě poradí

20.12.2011 13:55

Do Poslanecké sněmovny míří návrh zákona, který má oficiálně připomenout zásluhy Václava Havla o svobodu a demokracii. Včera se na návrhu shodla koaliční vláda. Zákonodárci by o této úpravě měli rozhodovat poslední lednový den ve zkráceném jednání, tedy pouze v prvním čtení. K zákonu mají výhrady komunisté.

Zákon o Havlovi sněmovnou nejspíše projde, KSČM se ještě poradí
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

„Václav Havel byl prvním českým prezidentem a jeho zásluhy o svobodu a návrat demokracie do naší země jsou, myslím, neopominutelné. V tomhle on nese srovnání s Tomášem Garriguem Masarykem," odůvodnil zákon oceňující zásluhy Václava Havla ministr obrany Alexandr Vondra pro Radiožurnál.

Kováčik je opatrný

„Proto vláda na návrh předsedy vlády Petra Nečase a obou místopředsedů Karla Schwarzenberga i Karolíny Peake přijala návrh jednoduchého zákona, kde se praví: Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii v naší zemi. Je to srovnatelné s tím, co přijímalo národní shromáždění, kde konstatovalo v roce 1930, že Tomáš Garrigue Masaryk se zasloužil o stát,“ dodal.

Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika vláda tím, že se rozhodla ocenit Václava Havla zákonem, současně vyslovuje soud na historií, a proto je opatrný. „Soud nad historií by měli vyslovovat historici, nikoliv politici, a to z jakéhokoliv důvodu. A podle mého soudu, a promiňte mi to, není to srovnatelné Tomáš Garrigue Masaryk a Václav Havel, není to srovnatelné dokonce ani Edvard Beneš a Václav Havel. Ale to je zase soud nad historií, který by měli s odstupem a nikoliv bezprostředně teď udělat historici,“ uvedl Kováčik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…