Ženám hrozí, že budou rodit na silnici. Plzeňsko upíná ruce k Hegerovi

17.12.2011 8:42

Vedení Plzeňského kraje bojuje se zdravotními pojišťovnami o zachování gynekologicko-porodnických a dětských oddělení nemocnic v Rokycanech a ve Stodu na jižním Plzeňsku. Pojišťovny mají jasno, chtějí zredukovat lůžkový fond nemocnic, a proto požadují plné uzavření těchto dvou oddělení, což se kraji rozhodně nelíbí. „Nechceme, aby ženy rodily na dálnici v sanitce cestou do plzeňských nemocnic ,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek i hejtman Milan Chovanec.

Ženám hrozí, že budou rodit na silnici. Plzeňsko upíná ruce k Hegerovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matka s novorozencem

"Stod a Rokycany jsou významná zdravotní střediska pro spádovou oblast celého Tachovska, jihu a severu Plzeňska, Rokycanska a Příbramska. Pokud Všeobecná zdravotní pojišťovna a ministerstvo zdravotnictví uvažují o zrušení dětského oddělení a porodnicko-gynekologického oddělení, dojde v těchto nemocnicích k naprostému výpadku zdravotních služeb v celé oblasti, zároveň se tím výrazně zhorší dostupnost zdravotní péče pro většinu obyvatel západočeského regionu, a to jak vzdáleností, tak časově,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz hejtman.

Salámová metoda


„Uzavření zmíněných dvou oddělení nemocnic bereme jako jejich postupnou likvidaci, říkám tomu „salámová metoda,“ tedy postupné okrajování až do úplného konce. Bylo by pro nás velikou ztrátou nemít tyto nemocnice. Už ve dvou našich okresech nemáme nemocnice a nyní by to byly už čtyři okresy bez nemocnic, což by byl v ČR naprostý unikát, protože tady má každý okres svojí nemocnici,“ uvedl radní Šimánek s tím, že kraj uzavření oddělení rezolutně odmítá.

Levnější to nebude


Ministerstvo zdravotnictví se nechalo slyšet, že redukcí lůžkových oddělení chtějí ušetřit finanční prostředky a zlepšit tak dostupnou péči. „Ani jeden tento argument se nepodaří ministerstvu naplnit. Lékařská péče se přesune do jiných nemocnic, kam bude muset ministerstvo vynaložit i finanční prostředky na porody. Je otázkou, zda tyto prostředky budou stejné, nebo budou větší. Určitě to nebude levnější, minimálně to bude stejní drahé,“ říká Šimánek.

Dostupnost zdravotní péče pro lidi, kteří dojíždějí do své okresní nemocnice 30 kilometrů se také rozhodně nezlepší, teď budou dojíždět 60 kilometrů.
„Zajímal jsem se o kvalitu poskytované péče v nemocnici Stod a Rokycany u zástupců gynekologické společnosti. Řekli mi, že v žádném případě neřešili nějaké problémy v těchto nemocnicích, naopak uvedli, že se tam ženám dobře rodí a jsou prý oblíbené. Byla by škoda rušit něco, co je kvalitní. Rodičky z Tachovska, ze severního Plzeňska a Rokycanska budou nuceny jezdit rodit do plzeňských nemocnic. Řada těchto porodů pak zcela jistě proběhne na dálnici D5 v sanitce, protože nestačí dojet. Podobné případy jsou běžné už nyní,“ dodal pro redakciradní Václav Šimánek. 


„Ministerstvo zdravotnictví spolu s VZP používají falešné a nepravdivé argumenty o přebytku nemocnic. Zatímco v celé České republice je 189 nemocnic, ve srovnatelném Rakousku jich je 266, navíc je Rakušané mají rovnoměrně rozmístěny po celém území a zajišťují tak 80 procent veškeré základní péče, která je v konečném důsledku levnější než u nás,“ uvedl hejtman Milan Chovanec.

Rozum zůstává stát


Podle Chovance by se ministerstvo a pojišťovny měly soustředit, namísto bezmyšlenkovitého a účelového rušení jednotlivých oddělení nemocnic, na zajištění toho, aby byly stejné výkony propláceny ve všech nemocnicích stejným způsobem. „Rozum zůstává stát nad tím, že za operaci slepého střeva dostane krajská nemocnice 15 tisíc korun a fakultní dvojnásobek. Argumentuje-li pak někdo, že ušetříme, když zrušíme oddělení v levnější nemocnici a péči převedeme do těch dražších, je to pro mne jako z jiného světa,“ konstatuje hejtman.


„Krajské nemocnice jsou závislé na čtyřech základních oborech, když pojišťovny uzavřou smlouvu například jen na dva z nich, tak ta nemocnice přestane být efektivní a nemůže přežít,“ tvrdí Chovanec. Podle něho je nepředstavitelné, aby zdravotní péči celého Plzeňského kraje v budoucnu zajišťovaly, kromě Fakultní nemocnice Plzeň, jen léčebná zařízení v Domažlicích a Klatovech.

Hegere, vyřešte to


"Vyzývám proto ministra Hegera k okamžitému řešení, které musí směřovat k udržení dostupnosti zdravotní péče pro občany celého Plzeňského kraje. Pokud vůbec chceme hovořit o nějaké reformě, pak její první kroky musí směřovat právě tímto směrem,“ dodal hejtman.


„Je pro mě nepředstavitelná představa, že bych měla jet rodit do Plzně, namísto do naší nemocnice ve Stodu, kde jsem rodila již dvakrát a byla s poskytnutou péčí naprosto spokojená. Do Stodu to mám od nás 15 kilometrů, do Plzně je to 31 kilometrů a pak ještě cesta přes celé město, něco takového rozhodně zažívat nechci, ať už bych měla cestovat autem s manželem, nebo v sanitce,“ uvedla Milada Tichá, která je v pátém měsíci těhotenství. „Rušení nemocnice proto považuji za naprostou hloupost. Rozhodují o tom jediným škrtem pera ministerští úředníci, kteří nemají ani páru o tom, co to pro nás ve finále obnáší za těžkosti,“ dodala paní Tichá. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…