Znojemská nemocnice přichází s unikátní léčbou artrózy

13.11.2009 0:00

Degenerativní kloubní onemocnění – artróza představuje jedno z nejčastějších onemocnění dospělého věku vůbec – v České republice jí trpí až 1,5 milionu lidí. Přesto doposud není známá žádná zcela účinná léčba.

Znojemská nemocnice přichází s unikátní léčbou artrózy
Foto:
Popisek:

Znojemská nemocnice přichází se zcela unikátní léčbou artrózy, která v České republice není doposud běžně používána. Jedná se o stimulaci chrupavčitých buněk aplikací krevních destiček.

Tato metoda se začíná užívat například u sportovců při léčbě úponových onemocnění šlach a znojemská nemocnice ji s úspěchem použila v několika případech opožděného kostního hojení zlomenin. Při léčbě artrózy se začíná aplikace krevních destiček postupně využívat v západní Evropě, například v Německu a Španělsku.

Degenerativní kloubní onemocnění – artróza představuje jedno z nejčastějších onemocnění dospělého věku vůbec – v České republice jí trpí až 1,5 milionu lidí. Přesto doposud není známá žádná zcela účinná léčba. „Když opomeneme dnes hojně diskutovanou, ale zatím nedořešenou, otázku kmenových buněk, tak jednou z mála možností, jak zastavit nebo alespoň zpomalit rozvoj degenerativního onemocnění kloubu, se jeví aktivace zbývajících chrupavčitých buněk, které jsou jako jediné schopny tvořit významné součásti chrupavky,“ říká profesor Radek Hart, primář Ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice Znojmo.

Odborníci v posledních letech došli k zjištění, že krevní destičky obsahují řadu buněčných růstových aktivátorů. Jak již bylo zmíněno, jejich aplikace se již začíná užívat například u vrcholových sportovců při léčbě úponových onemocnění šlach. A právě tato metoda se nyní začíná prosazovat v některých zemích západní Evropy pro stimulaci chrupavčitých buněk u artrózy.

V České republice je však prozatím tento směr jejího využití v plenkách; vyžaduje totiž kromě jiného i těsnou spolupráci s klinickým hematologem. Jako první s touto metodou v léčbě artrózy v rutinní praxi přichází Nemocnice Znojmo.

„Stimulace chrupavčitých buněk aplikací krevních destiček je vhodná u druhého a třetího stupně artrózy, kdy je kloubní konec kosti kryt ještě alespoň nějakou chrupavkou. Takových pacientů jsou v současné době v České republice desetitisíce,“ vysvětluje profesor Radek Hart a dále popisuje průběh výkonu: „Ze sterilních kautel se odebere pacientovi cca 20 ml krve, ze které se za přesně specifikovaných podmínek centrifugací získají 2 až 3 ml krevních destiček. Ty jsou bezprostředně injekčně aplikovány do postiženého kloubu. Aplikace se následně opakuje jednou za sedm dní po dobu šesti týdnů a pak vždy jedenkrát za tři měsíce po dobu jednoho roku.“

Dobrá zpráva je, že stimulace chrupavčitých buněk aplikací krevních destiček není nijak nákladná léčba a přestože ji v současné době zdravotní pojišťovny v České republice neproplácejí, nepřináší nemocnici žádné výraznější náklady.

Co je artróza?
Artróza je nejčastějším kloubním onemocněním, které postihuje v generaci padesátiletých až 80 % obyvatelstva a s přibývajícím věkem její četnost stoupá až na 90 %. Nejčastěji postihuje klouby kyčelní, kolenní, ramenní, klouby páteře a drobné klouby rukou.

Na začátku onemocnění se zpravidla objevuje nespecifická bolest kloubů zejména při zvýšené námaze, protože se zvyšuje tření kloubních ploch a snižuje se funkce tlumení nárazů chrupavkou. Typickými příznaky jsou omezení kloubní hybnosti či deformace a zhrubění kloubu.

Artrózu lze v současnosti řadit mezi civilizační choroby a úzce souvisí s životním stylem. Hlavním rizikovým faktorem pro její vznik je nadváha a obezita, která vede k nadměrnému zatěžování některých kloubů, především kolenních. Vliv mají genetické dispozice a také nadměrné přetěžování kloubů. Artróza má často progresivní charakter. Vede k rychlému poklesu funkčních schopností, snížené pohyblivosti, zhoršené kvalitě života a finálně si často vyžádá operativní léčbu totální náhradou kloubu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…