Dušek si ohledně platů vymýšlí, brání se šéf drah Žaluda

22.06.2011 9:53

Železnice je pod drobnohledem. Z podniku České dráhy odešel přeplácený ombudsman Petr Fejk a dochází tam k řadě dalších změn. Generální ředitel Petr Žaluda utekl ze setkání s novináři na ministerstvu dopravy beze slova vysvětlení. ParlamentníListy. cz nicméně jeho vyjádření získaly dodatečně.

Dušek si ohledně platů vymýšlí, brání se šéf drah Žaluda

„Omlouvám se, měl jsem jednání," sdělil redakci generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. Reagoval na výčitku, že z dnešního brífinku s novináři, kde ministr dopravy Radek Šmerda oznámil personální zemětřesení v podnicích zajišťujících chod českých železnic, rychle utekl. A to i přesto, že byla dvakrát předeslána možnost uskutečnit s ním individuální rozhovor. Ten získaly ParlamentníListy.cz zpětně.

Dušek je škůdce

Plat ombudsmana Petra Fejka kolem 270 tisíc korun zveřejnil přes média nejkritičtější odborářský předák Jaromír Dušek. Zvedla se taková vlna odporu, že se České dráhy dohodly s Fejkem na jeho odchodu. V úterý to oznámil ministr dopravy Radek Šmerda s tím, že dosavadní ombudsman pobere jako náhradu za mlčenlivost vyplývající z konkurenční doložky smlouvy ještě devět dalších platů.

Psali jsme:
Legendární odborář chválí média. Odstřelila Fejka z trafiky od Bárty

Již dříve si předseda Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek postěžoval, že na železnici je průměrný plat 26 000 korun, ale průměr navyšují právě vysoké platy vedoucích manažerů. „Jsou tam lidi, co dělají za šestnáct tisíc korun. A kolik jich museli vyhodit, aby ušetřili na sviňárnu jménem ombudsman? Navíc náměstci jsou s gáží o řád a ředitel o několik řádů výše," řekl nedávno ParlamentnímListům.cz Dušek.

„Pan Dušek rozhodně není osoba, která by české železnici prospívala. Využívá ji jako prostředek k vlastnímu mediálnímu zviditelnění a neváhá při tom používat zavádějící a smyšlené informace," zareagoval nyní pro ParlamentníListy.cz Petr Žaluda.

Plat půl milionu

Nicméně právě odborář Dušek prozradil ParlamentnímListům.cz, že generální ředitel Českých drah Petr Žaluda bral 2 100 000 korun, do čehož není započítáno pojištění a různé příplatky či odměny, ale od prvního dubna byly výše postaveným zaměstnancům platy o deset procent sníženy. Takže Žaluda by měl nyní brát kolem dvou milionů korun měsíčně.

Proti tomu se šéf Českých drah ohradil. „Svůj půlmilionový plat jsem jako první z manažerů státních a polostátních firem zveřejnil už v roce 2008," sdělil ParlamemtnímListům.cz. Na otázku ohledně platů jeho náměstků podotkl, že na základě zákona o ochraně osobních údajů může zveřejnit výši platu pouze se souhlasem zaměstnance. Nicméně platy náměstků se pohybují v rozmezí 200 až 400 tisíc korun měsíčně.

Psali jsme:
Fejka nepovažuji za vyžírku, ale došla mi trpělivost, říká Šmerda
Odborář Dušek: Fejk má zlatou trafiku, ale jeho šéf bere šestkrát tolik
Dušek prásknul Fejka: Za nic bere 270 tisíc měšíčně
Fejk se brání Duškovi: V ČD nejsem cvičenec opic

O post se nebojí

Generální ředitel Českých drah se, jak sdělil ParlamentnímListům.cz, o svůj post nebojí. Nicméně na brífinku vypadal dost rozrušeně. „V tuto chvíli nebudeme pozici ombudsmana obsazovat. Podněty zákazníků bude řešit oddělení zákaznické péče a strategické projekty, které měl pan Fejk na starost, převezmou podle věcné příslušnosti jednotliví náměstci. Vzhledem k tomu, že chceme razantně zlepšit servis pro naše zákazníky, je pro nás pozice manažera kvality klíčová," dodal Žaluda jasné stanovisko ohledně uprázdněné funkce železničářského ombudsmana.

Samotný ministr Radek Šmerda, jenž převzal křeslo po Vítu Bártovi, počítá s tím, že post opustí také. Předseda VV Radek John jej chce obsadit straníkem, Spekulovalo se o bývalém hejtmanovi ODS a nynějším poslanci VV Petru Skokanovi.

Podrobněji:
Noví ministři se mezi VV těžko hledají. Místo Bárty Skokan?
Konec Bárty v Čechách? Ne. Vrátí se, tentokrát prý s profesionály
John ani Bárta už se do vlády nevrátí. Véčka vybírají nové tváře

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…