Lidé jsou bez peněz. V Ostravě roste "hladová kriminalita"

18.04.2012 22:30

V Ostravě roste takzvaná hladová kriminalita. "Najednou se trestních činů dopouštějí zcela noví lidé, kteří dosud nikdy do konfliktu se zákonem nepřišli," uvedl Tomáš Lansfeld, ředitel Městského ředitelství policie Ostrava s tím, že to může něco závažného signalizovat.

Lidé jsou bez peněz. V Ostravě roste "hladová kriminalita"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní pochod policejních složek v Praze

Za loňský rok ostravští policisté evidují celkem 18 242 trestných činů. Oproti roku předešlému je to o 67 případů méně, oproti roku 2009, kdy ostravská kriminalita kulminovala, dokonce o 1 003 případů méně. Přesto není důvod k radosti.

Recidivistů je v Ostravě o 22 procent méně

"Z našich čísel meziročního srovnání vyplývá, že majetková kriminalita sice klesla, ale výrazně se mění její struktura a ta jednoduchá pouliční kriminalita naopak velmi rychle stoupá,“ řekl Lansfeld s tím, že například klesají čísla vloupání do vozidel. „Ale tam je jiná struktura pachatelů než u majetkové trestní činnosti pouličního charakteru. Auta mají většinou na svědomí recidivisté, které se nám ve větší míře podařilo eliminovat tím, že jsou buď ve vazbě, nebo ve výkonu trestu. Když to shrnu dohromady, tak ty podmínky, které tady v Ostravě vznikají, zejména sociální tlak a snižování vyplácení sociálních dávek, případně vznik nových vyloučených lokalit - to vše se může projevovat zejména ve zvýšené majetkové trestné činnosti," uvedl Landsfeld.

„Lidé nemají peníze, mají hluboko do kapes a tím nám vznikají noví pachatelé trestní činnosti, které evidujeme zcela poprvé. Dokonce se už vžil mezi policisty i takový nový termín - hladová kriminalita. Jsou to zejména drobné krádeže, kdy občané zjišťují, že jim na zahradě chybí kovové předměty, které tam měli, nářadí, vany na sbírání dešťové vody apod. Lze očekávat, že čím bude větší tlak, tím větší bude prostor pro to, aby si tito lidé obstarávali prostředky pro živobytí tímto způsobem," varuje Landsfeld.

V ulicích města chybí stovka policistů

S tím, jak se šetří ve státním rozpočtu, se snižují také prostředky na policii České republiky. V současné době je v Ostravě 981 policistů. Do plného počtu jich chybí zhruba stovka, a to zejména v ulicích města. „Každé snižování stavu policistů, zejména v takové velké aglomeraci, jakou je Ostrava, se nepochybně promítá do venkovního výkonu služby, protože zejména tady ti policisté ve svém důsledku chybí. Nicméně musím říct, že policie i v té situaci, ve které je, je ještě stále schopna reagovat například na přeskupení sil v rámci Ostravy. My to i činíme. Snažíme si ty síly rovnoměrně rozmísťovat. Ale faktem je, že pakliže bude tento trend pokračovat a nás bude pořád méně a méně, tak také naše možnosti budou menší. A samozřejmě se to může projevit ve větší míře i v bezpečnostní situaci města,“ řekl Landsfeld.

Nelze podle něj napsat, že kvůli menšímu počtu policistů v Ostravě vznikne nějaký Bronx. „Tak to určitě není. Občané to však poznají podle toho, že nás potkávají v ulicích méně často. Jinak jsme schopni přijímat oznámení, prověřovat trestní činnost, to ještě půjde. Ale máme vnitřní problémy, jak to udělat tak, abychom byli efektivní, právě proto, že nás je čím dál tím méně. Uvedu to na příkladu. Jestliže má dozorčí k dispozici dvě hlídky a občan volá, že potřebuje pomoct, tak tam z dispečinku pošle tu, která je blíž. Ale jestliže má k dispozici jenom jednu hlídku, tak pošle tu, kterou má a je jedno jestli je blízko anebo daleko. Není možnost výběru. A takhle objektivně klesá kvalita policejní služby. My ještě dojíždíme na ta kritická místa, ale je to čím dál tím obtížnější. A pokud to bude pokračovat dál, tak se dočkáme toho, že někde dojedeme pozdě. Se snižujícím se počtem policistů je toto riziko opravdu čím dál větší,“ uvedl Lansfeld.

Kdy začne být situace kritická, ředitel nedokáže odhadnout

Přiznal, že v současné době je stop stav a noví policisté se vůbec nepřijímají. ParlamentníListy.cz zajímalo, jaká je kritická mez počtu státních policistů v Ostravě, protože samozřejmě policisté také odcházejí do důchodu. „To je druhá kardinální otázka, na kterou neumíme odpovědět. Mohl bych říct, že 850 policistů je minimální mez, ale to obvodní oddělení, když to řeknu lapidárně, bude fungovat do té doby, dokud tam bude alespoň jeden policista v noci svítit. A nelze říct, že když bude v Ostravě jen 650 policistů, tak policie nebude fungovat. Bude fungovat, ale úplně v jiných dimenzích, než funguje dnes,“ řekl ParlamentnímListům.cz ředitel Landsfeld.

Stát neplní to, co má, a město musí přebírat jeho úlohu

Podle primátora Ostravy Petra Kajnara město opět supluje funkci státu: „My máme zhruba 700 městských policistů a téměř všichni jsou v ulicích. Za peníze města, což je asi 350 milionů ročně pro městskou policii, tak udržujeme bezpečnost my. A řekl bych, že přebíráme úlohu státu, který docela jistě neplní to, co by měl,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Kajnar. Podle jeho slov se městu už před pěti lety podařilo docela dobře reorganizovat městkou policii tak, aby se především vyskytovala v ulicích a hlídala to, co nejvíc potřebují občané.

„Dosáhli jsme tím toho, že máme v Ostravě nejvýkonnější městskou policii ve srovnání s městskými policiemi z celé republiky. Naši strážníci chytnou pachatele vždy při činu přímo na ulici. A také z hlediska zadržených osob jsme daleko úspěšnější, než městské policie ostatních velkých měst, jakými jsou Plzeň, Praha, či Brno,“ uvedl Kajnar. Jenom v loňském roce bylo v Ostravě odhaleno 63 789 přestupků, z toho zhruba polovina byla dopravních.

V pokutování parkování stěžejní úlohu městské policie nevidíme

„Podívejte se, jak je to v jiných městech. Například v Plzni, v Brně a v Praze jsou pro městskou policii dopravní přestupky naprosto stěžejní a zachytávání trestné činnosti a řešení veřejného pořádku v ulicích tvoří jen velmi malou část jejich pracovní náplně. My jsme šli jinou cestou. Nechceme, aby naši strážníci jen pokutovali parkování. Jen v tom smysl městské policie nevidíme,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Kajnar.

K bezpečnosti občanů Ostravy podle něj určitě přispívá také fungování moderního bezpečnostního informačního centra. „Je to tam velmi dobře zorganizované. Všechny složky skutečně úzce spolupracují a velmi rychle si předávají informace, což určitě pomůže při ošetřování lidí při různých nehodách, zásazích při požárech, nebo u jiných katastrofických situací,“ uzavřel primátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák: Chceme být občanům partnerem, který naslouchá

8:03 Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák: Chceme být občanům partnerem, který naslouchá

Setkání se studenty i seniory, putovní výstava o proměnách kraje, sportovní akce nebo koncert pro ši…