Irský podnikatel: Proč bych se vracel domů? V Ostravě se mi žije jak nikde

19.03.2012 21:17

PŘÍBĚH Podniká v České republice a na Ostravu, kde devět let žije, nedá dopustit. Ir Jason Oliver Fitzgerald organizuje od pondělka 19. března už osmý ročník Irského kulturního festivalu k tradičnímu svátku všech Irů - Dni Svatého Patrika.

Irský podnikatel: Proč bych se vracel domů? V Ostravě se mi žije jak nikde
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

V rámci tohoto svátku chystá v Ostravě velký koncert pro tři tisíce lidí, na kterém má vystoupit pět irských kapel. Jeho největším snem je přivézt za dva roky na desátý jubilejní ročník nejznámější irskou kapelu, světovou hvězdu U2.

Podle statistik, které vycházejí z podkladů Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR žije v naší republice 622 Irů, z toho trvale 135 lidí. Jeden z nich, Jason Oliver Fitzgerald, v Ostravě podniká v gastronomii a na život v tomto průmyslovém městě nedá dopustit. Kromě toho ještě dělá poradce primátorovi Petru Kajnarovi (ČSSD), radí mu se zahraničními investicemi.

Irové žijí podobně jako Češi. V Ostravě jsem doma

"Žádné rozdíly nevidím," odpovídá ParlamentnímListům.cz na otázku ohledně porovnání života v Ostravě a v Irsku. "Moje rodné město Kilkenny je také třetí největší město v zemi, tak jako Ostrava v Česku. I u nás mnoho lidí pracuje, musí pracovat, aby si vydělali na živobytí. O víkendech si každý řekne: konečně mám klid od práce, budu relaxovat. V sobotu se lidé potkávají v irských hospodách, dávají si pár piv s kamarády, stejně jako tady v Ostravě na Stodolní. V neděli je rodinný den a v pondělí se musí zpět do práce," odpovídá s roztomilým přízvukem. "Myslím si, že lidé jsou stejní. Jediný rozdíl je na začátku v jazyku. Vy máte tykání a vykání. My máme v Irsku jenom ty. Samozřejmě první krok je hodně těžký, ale potom už je to podobné "

Fitzgeralda přivedla do Ostravy moravská dívka, do které se před lety zamiloval a se kterou už dnes není. Našel si tu ale hodně přátel a do Irska se už vracet nechce. V Ostravě je prý už doma. "Mám zde hodně dobrých přátel, ochotných kdykoliv pomoct. Já osobně mám úžasné zkušenosti s českými lidmi a největší procento mých kamarádů jsou Češi," říká s úsměvem.

Město je každým rokem lepší a lepší

Jason Oliver Fitzgerald vystudoval hotelový a gastronomický obor a původním povoláním je kuchař. Pracoval v Irsku v pětihvězdičkovém hotelu v restauraci se specializací na mořské plody. Na otázku ParlamentnichListů.cz co Ostravě chybí, odpovídá , že nic.

"Jsem tady šťastný, každým rokem je to město lepší a lepší. Například příští týden se otevře projekt Nová Karolína, který vytvoří spoustu pracovních míst a zaměstná spoustu lidí. Život ve městě je plný energie. Minule jsem četl, že do Mošnova přichází nízkonákladová letecká společnost, což vnímám jako velmi pozitivní záležitost. Jednak to otevře lidem z Moravskoslezského kraje cestu do světa a na druhé straně k nám do Ostravy a do celého kraje přijedou cizinci. Získáme spoustu turistů. Ne, podle mě Ostravě nic nechybí, je to fantastické město, jsem úplně zamilovaný do Ostravy."

Legislativu dělá Praha

A co legislativa? "Nemáme mluvit o kultuře?" hlasitě se směje, ale pak zvážní: "V dnešní době je to těžké a každé město je v ekonomické krizi. Co se týče legislativy, je to momentálně náročné, nesouhlasím se vším. Nicméně to přichází z Prahy, legislativa se netvoří v Ostravě," říká Fitzgerald, který se do Irska vydává každým rokem minimálně dvakrát.

"Je to dost složitá práce domluvit kapely a všechno zorganizovat. Většinou se domlouváme mobilem, přes internet, ale schůzky tváří v tvář jsou strašně důležité. Snažím se vždy získat nové zajímavé kapely. Takže moje výjezdy do Irska jsou spíš pracovní. Ale když jsem tam, tak se velmi rád podívám za rodiči. Mám dva bratry a dvě sestry a návštěva na dva dny samozřejmě není dost dlouhá," řekl Fitzgerald.

Letos v Ostravě vystoupí pět kvalitních irských kapel

Upozorňuje, že letos irský kulturní festival vyvrcholí v sobotu 24. března velkým koncertem, kde vystoupí The Kilkennys, Acoustic Irisch, The Presidents, The Mighty Ghosts of Erin a Mad Dogs McRee. Když Fitzgerald před devíti lety s organizováním festivalu v Ostravě začínal, na koncert ve dvou dnech přišlo celkem 350 lidí. Letos Fitzgerald očekává lidí přes pět tisíc. Kromě hudby se v průběhu celého týdne budou v restauracích vařit speciality irské kuchyně a čepovat se bude irské pivo za české ceny.

Vstup na koncert bude volný, pokud někdo přispěje dobrovolně, organizátoři tuto částku věnují na charitu. Loni se tak podařilo vybrat 60 tisíc korun.D

Doprava se výrazně zlepšila, chválí cizinci

Fitzgerald je přesvědčen také o tom, že Irové už o Ostravě vědí. "Hodně lidí k nám jezdívá právě podpořit ostravský festival ke Svatému Patrikovi. Někteří přijíždějí jen tak pár dnů na Stodolní, nebo si zahrát golf. Láká je také lyžování v Beskydech a na Bílé. Je to mnohem lepší a levnější než v Alpách, ta příroda tady je skutečně moc krásná. Mnoho z nich přichází a říká: to se mi líbí, to mám rád," vypráví.

Velkou výhodu vidí ve zlepšení dopravní infrastruktury. "Před jedenácti-dvanácti lety mi trvala cesta z Prahy do Ostravy nočním vlakem 5 až 6 hodin. Ztratil jsem skoro celý jeden den jen přesunem do Ostravy a další jeden den jsem musel počítat na cestu zpět. Dnes je obrovskou výhodou otevřená dálnice D1. Irové tak přiletí do Prahy, pronajmou si auto, nebo skočí na Pendolino a za tři hodiny jsou tady v Ostravě," vysvětlil ParlamentnímListům.cz.

Češi se naučili pít irské pivo

Také ho velmi těší, že se Ostravané naučili chodit na irské pivo. Snaží se totiž ve svých hospodách navodit tu správnou atmosféru typických "pubů". "Jsem rád, že návštěvníci mají v mém ostravském podniku stejné pocity jako v irských hospodách, oceňují tu správnou atmosféru, tu vůni. I irská hudba je ta samá jako všude ve světě a je úžasná. Naučili se k nám chodit také lidé z Polska, protože samozřejmě hodně Poláků žije a pracuje v Irsku. A ti skutečně mohou porovnávat. Přijdou, vypijí si tady irské pivo, poklábosí."

Na otázku, zda ještě vaří, se jen směje. Už je prý v kuchařském důchodu, vařit přestal, když začal v Ostravě podnikat. Dnes už vaří jen o víkendu pro svou českou manželku, anebo na oslavách narozenin dobrých kamarádů.

Primátor cizí investory ve městě vítá

„Ostrava je podobně jako další města v České republice zcela otevřená investorům, ať již českým či zahraničním. V Ostravě existuje veškerá potřebná infrastruktura. Je to dopravní uzel regionu i země. V okruhu města do 100 kilometrů žije kolem 5 milionů obyvatel," uvedl pro ParlamentniListy.cz primátor Ostravy Petr Kajnar.

Zásadní pro přilákání investic bylo podle jeho slov vybudování průmyslových zón a parků. Město do přípravy průmyslových zón v Hrabové a Mošnově investovalo již asi 4,5 miliardy korun a nyní zde pracuje okolo 8 500 lidí v rámci několika desítek společností. Pro investory je stále k dispozici 80 hektarů v rámci strategické průmyslové zóny v Mošnově. Přes 200 milionů město investovalo do ostravských univerzit, podařilo se tu založit medicínu, staví se nová elektrofakulta.

"Důležité je také zázemí, k němuž patří kvalitní ubytovací kapacity, dostatek volnočasových aktivit a vzdělávání. Ostrava se může pochlubit jak řadou zajímavých památek, především technických, tak mezinárodní základní a střední školou pro děti investorů. Podnikatelských aktivit máme v Ostravě skutečně hodně," uvedl Kajnar. "Agentura CzechInvest uvádí, že kumulativně s minulými lety hodnota investic v roce 2011 dosáhla v Ostravě 121,35 miliard korun,  zatím co v Brně 75,36 miliard korun a v Plzni pak 47,20 miliard korun."
 
Příliv zahraničních podnikatelů na území města Ostravy vítá i ředitel Vítkovic Jan Světlík."Každý, kdo chce v Ostravě podnikat, je u nás vítán a klidně může přijít podnikat k nám do Dolní oblasti. Myslím si, že to čistí naše podnikatelské prostředí a je to príma," řekl ParlamentnímListům.cz Světlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …