1. pololetí v elektromobilitě: Odběry na stojanech ČEZ vzrostly v Olomouckém kraji o 16 procent

11.08.2022 19:43 | Komerční článek

Tisíce nových elektromobilů na českých silnicích a desítky dalších postavených stanic v síti ČEZ – to jsou hlavní hnací motory pro letošní dynamický nárůst odebírané zelené elektřiny v největší domácí síti veřejných dobíjecích stojanů. Ta v 1. pololetí dodala 2,1 milionu kWh, o téměř půl milionu více než loni.

1. pololetí v elektromobilitě: Odběry na stojanech ČEZ vzrostly v Olomouckém kraji o 16 procent
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V Olomouckém kraji elektromobily odebraly za pololetí 75 580 kWh oproti loňským pololetním 65 151 kWh, což znamená nárůst o 16 procent. Elektromobilisté nejvíce využívali olomoucké stojany u McDonald´s a před prodejnou Samohýl Motors, ale také u Kauflandů v Jeseníku a Zábřehu.

„Trend je jasný, elektromobily v České republice začnou přibývat po desítkách tisíc ročně a veřejná dobíjecí infrastruktura na to musí být připravena. Nám se letos daří držet rychlé tempo výstavby a zahušťování veřejné sítě po celé zemi. V místech s vysokou frekvencí dopravy a poptávkou po rychlém dobíjení budeme pokračovat ve výstavbě stanic s výkony nad 150 kW, a díky rychlejšímu dobíjení tak šetřit čas řidičů. Těm navíc díky certifikaci původu elektřiny z obnovitelných zdrojů garantujeme odběr skutečně bezemisní energie,“ říká místopředseda představenstva a ředitel divize obchod a strategie Pavel Cyrani.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37564 lidí

Při využívání sítě se uživatel před dobíjením identifikuje RFID kartou nebo pomocí aplikace FUTUR/E/GO. Ta dokáže dobít elektromobil pomocí mobilního telefonu, vyhledat nejbližší dobíjecí místo a aktuální dobu dojezdu nebo ukázat momentální obsazenost jednotlivých stojanů.

ČEZ nyní provozuje 447 nabíjecích stojanů, si v rámci vize Čistá Energie Zítřka vytyčil do roku 2025 dosažení hranice 800 provozovaných stojanů. Letos očekává výrazné překročení 4 milionů kWh odebrané energie a čísla za 1. pololetí zatím tuto prognózu potvrzují. Více než 80% sítě ČEZ dnes tvoří rychlodobíjecí stojany o výkonu 50 kW, které umožňují nabíjet všechny typy elektromobilů a doplnit většinu kapacity jejich akumulátorů v řádu desítek minut. Celkový instalovaný výkon dobíjecích bodů v síti ČEZ činí přes 27 tisíc kW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující bezemisní elektřinou domácnosti 65tisícového města.

Veřejné dobíječky ČEZ řečí čísel:

  • V nabídce dobíjecích stojanů pro e-auta si ČEZ na českém trhu dlouhodobě udržuje zhruba 50% podíl. Více ZDE.
  • Každá z 448 stanic představuje dva dobíjecí body, takže síť může v jednom okamžiku dodávat ekologickou energii do baterií 896 elektromobilů.
  • Letos od ledna do června řidiči absolvovali 125 934 dobíjení u stanic ČEZ. Bylo to o 23,8 % více než 101 736 „tankování“ v prvním pololetí 2021.
  • Zatímco průměrný odběr elektřiny při jednom „tankování“ činil loni 15,5 kWh, letos se vyšplhal na 16,6 kWh. Řidiči se tak pro své cesty opět zásobili větším objemem energie, vliv měla i stoupající kapacita baterií elektromobilů u nových typů. 
  • Nejvytíženější stanice sítě s odběry nad 22 tisíc kWh se nacházejí v Praze a Středočeském kraji a u hlavních dálničních tahů na D1, D10 a D11.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl

19:02 ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl

Po krizovém období pandemie covid-19 se v roce 2022 ekonomické výsledky cestovního ruchu ve všech kr…