Adrenalin na Prima ZOOM

16.09.2014 10:35

Zažijte s námi tu nejdrsnější autoškolu. Seznamte se s řidiči, kteří si troufli na „silnice smrti“ a čelili sesuvům, lavinám i střelbě.

Adrenalin na Prima ZOOM
Foto: TV Prima
Popisek: Prima ZOOM

Sedněte za volant a my vás bezpečně provezeme po cestách, které mnozí nepřežili. Dále tu máme seznamy toho největšího, nejchutnějšího a nejzajímavějšího ze světového cestování. Náš obrazový průvodce Lonely Planet: 1000 nejúžasnějších zážitků nabídne to nejlepší, co můžete v různých kategoriích vidět.

Zažijte pořádná dobrodružství na Prima ZOOM:

16. 9. 19.00 – Silnice smrti
23. 9. 19.00 a 19.30 – Lonely Planet: 1000 nejúžasnějších zážitků

Silnice smrti

V Bolívii se nachází 80 km dlouhá a 4,5 m široká štěrková silnice. Do vesnic v oblasti Yungas jiná cesta nevede, denně zde riskuje svůj život zhruba stovka lidí. Jedním z nejděsivějších míst je „Ďáblova zatáčka“, odkud se zřítilo už kolem dvaceti vozů. Pád do strmé propasti žádný z pasažérů nepřežil. Řidiči linkových autobusů se během tříhodinové jízdy střídají a musejí být neustále ve střehu. Silnici nechala zbudovat ve 30. letech bolivijská vláda, od té doby zde přišlo o život více než 1000 lidí. K nejhorší nehodě došlo roku 1983, kdy při pádu autobusu přišlo o život 100 lidí.

Na jihozápadě Spojených států se hluboko v Apalačském pohoří nachází 17,5 km dlouhá silnice, která si kvůli neobvykle vysokému množství zatáček vysloužila přezdívku „dračí ocas“. Od roku 2000 zde zahynulo 24 lidí a mnoho dalších bylo vážně zraněno. Bývalá indiánská stezka byla vyasfaltována ve 30. letech a po celá desetiletí se sem odvážili pouze místní lidé a ztracení turisté, v 90. letech se pak na silnici začali hrnout odvážlivci z celého světa, kteří chtěli otestovat, zda zvládnou všech 318 zatáček. Mnoho řidičů aut a motocyklů zaskočí hned na začátku silnice prudká pravotočivá zatáčka, zvaná „Konec začátečníků“, nejnebezpečnější úsek je však v blízkosti pátého milníku, zhruba v polovině trasy, kde došlo už k mnoha smrtelným nehodám. Přestože hrozba smrti číhá v každé zatáčce, milovníci adrenalinových jízd nepřestávají pokoušet své štěstí.

Další z pekelných silnic se nachází ve východní Číně. V nadmořské výšce 1800 m je hrozivý tunel o délce 1600 m, šířce 3,5 m a výšce 4,5 m. Na tunelu Guoliang jsou existenčně závislí obyvatelé horské vesničky a tunel je jejich jediným spojením s okolním světem. Tunel začali do skály hloubit roku 1972 sami vesničané, a to bez jakéhokoli proškolení nebo pomoci ze strany čínské vlády. Vesničané používali při práci ruční nástroje a primitivní výbušniny, stavba tunelu trvala celých 5 let. Tunel má celkem 30 nechráněných otvorů, je v něm velký provoz a mnoho chodců a v případě nehody nebo požáru záchranáři neprojedou. Počet mrtvých čínská vláda tají.

V jihovýchodním Utahu leží daleko od civilizace zrádná štěrková silnice, zvaná Moki Dugway. Tato 5 km dlouhá silnice byla zbudována v 50. letech kvůli přepravě uranové rudy z hor. Dnes jí projede ročně 40 tisíc motoristů, převážně turistů, kteří jsou málokdy připraveni na to, co je čeká. Na strmé nezpevněné cestě bez svodidel se tvoří náledí, mnohem nebezpečnější jsou však série serpentin. Zrádnost Moki Dugway potvrzují vraky aut, které leží na dně kaňonu. A tím výčet silnic smrti nekončí…

Reprízy:
19. 9. v 15.00                   
22. 9. ve 23.00                 
25. 9. ve 11.00                 
29. 9. ve 3.00                     
1. 10. v 7.00 

Lonely Planet: 1000 nejúžasnějších zážitků (10 nejúžasnějších dílů v premiéře vždy v úterý od 19.00 a 19.30)
Adrenalin – za vůbec nejdivočejším raftingem na světě se dá zamířit do Afriky na řeku Zambezi. Při sjíždění řeky jste neustále jako na horské dráze. Je zde celkem 23 divokých peřejí a jsou tak intenzivní, že se jim vyhýbají hroši i krokodýli. V mexickém Acapulcu můžete být svědky extrémních skoků do vody ze světově proslulých útesů. Plavání s delfíny je pro jejich milovníky jednoznačně nejlepší na Novém Zélandu. Pokud chcete zažít trochu závratě, je tu výstup na vysoký most nad přístavem v australském Sydney, kterému se přezdívá „ramínko na šaty“. Je třeba vyjít 1437 schodů. Nejděsivější je chůze po lávce pod mostem. Zato jízda mototaxíkem v thajském Bangkoku vás přinutí žebrat o milost.

Divočina – safari v jihoafrické Botswaně je plné rozličných divokých zvířat od žiraf a paviánů přes slony a hrochy až po levharty a lvy. Pokud chcete potkat nejzvláštnější zvířata na světě, vydejte se na Madagaskar. 90 % tvorů, kteří zde žijí, nikde jinde nenajdete. Nesmíme zapomenout na Galapágy, kde mimo jiné žijí tučňáci, kteří nesnášejí zimu, nebo jediná ještěrka na světě, která se adaptovala v moři. Ve floridském národním parku Everglades spolu na jednom místě žijí krokodýli a aligátoři, což park činí unikátním místem na světě. Část parku je mokřad, část bažina, část řeka a část prérie.
Australský Velký bariérový útes je rájem podmořských zvířat. Žije zde více než 1500 druhů ryb, 30 druhů velryb a delfínů a více než 5000 druhů měkkýšů. V Kostarice je namačkáno víc rozdílných druhů než kdekoli jinde na světě. Najdete tu nelítostné predátory, jako jsou krokodýli, přes tři sta druhů ptáků, primáty, nosály, tapíry i jedovaté hady.

Starověk – anglický Stonehenge k sobě už 5 tisíc let přitahuje nevysychající proud zvědavců. Je to obřadní místo, které se přestalo používat zhruba před 3500 lety. Pyramidy v egyptské Gíze patří ve světě k těm nejtajemnějším. Jsou jedinou stavbou starověkých divů světa, která se dochovala až do současnosti. V australském Ubirru v národním parku Kakadu je ukryto kolem 5 tisíc míst, která zkrášluje pradávné umění. Pro původní obyvatele mnoho z nich představuje posvátnou půdu. Je záhadou, jak se před asi 20 tisíci lety umělcům dařilo malovat ve výškách okolo 20 metrů, a navíc v tak extrémním úhlu pod převisem. Řím je jedním ze slavných světových měst, ale je to také jedno z největších muzeí pod širým nebem na světě. V čínském Xianu je zase k vidění největší hrobka na světě. Je to ohromná tajemná armáda vojáků, koní i celých válečných vozů z terakoty v životní velikosti. Mexický Teotihuacán je jedním z mála míst na světě, kde se na pyramidu nejen díváte, ale můžete na ni i vyšplhat.

Na poslední chvíli – Velkému bariérovému útesu v Austrálii se nevyrovná nic na světě. Toto podmořské království je jedním ze sedmi přírodních divů světa a je na seznamu světového dědictví UNESCO. Je delší než čínská zeď a je to jediná živá věc, která je vidět z vesmíru. Kvůli zvyšujícím se teplotám hrozí, že útes zmizí. Legendární údolí králů v egyptském Luxoru tu stojí více než 4 tisíce let. Rostoucí zemědělství podél Nilu však způsobilo, že hladina řeky stoupla. A podzemní voda způsobuje rozpad hrobek. Dokonalý ostrovní ráj Tuvalu v Jižním Pacifiku je kvůli globálnímu oteplování ohrožen zvedající se mořskou hladinou a během pár desítek let může skončit jako Atlantida. Hora Kilimandžáro je nejvyšší v Africe a dominuje životu na pláních Tanzánie. Jeho ledová čepička se kvůli oteplování zmenšila už o více než 80 %. Ledovce na nejvyšším bodě Afriky můžou být pryč už v roce 2020. Italské Benátky jsou jedním z nejromantičtějších měst na světě. Bohužel se toto slavné město postavené na vodě potápí. Existuje naděje na záchranu Benátek, pokud se podaří včas postavit systém stavidel. Další mizející destinací je jedinečný amazonský prales v Jižní Americe. Hrozí však, že tato nádherná krajina bude v důsledku odlesňování zničena. Už 20 % deštného pralesa je totiž pryč.

Jídlo – Bombaj je spojena s kari jako žádné jiné město na světě. Se špetkou odvahy, kapkou dobrodružství, otevřenou peněženkou a velkým hladem vám skvělé bombajské kari nakrmí i duši. Zvládnete 30 druhů kari? Klasickým městským jídlem je tradiční newyorský hot dog prodávaný na ulici od 60. let 19. století. Američané snědí 10 miliard hot dogů ročně. Můžete si zde dát i nejdražší hot dog světa v baru Serendipity III na Upper East Side. Prodává se za 69 dolarů. Další chuťovkou je Gumbo v New Orleans. Pochází z 18. století z Louisiany a je to jídlo normálních lidí – poctivá zahuštěná polévka z mořských plodů, kuřecího masa nebo párků a zeleniny a podává se s rýží. Vychutnáte si úžasné španělské tapas, malé porce, které jíte nejčastěji rukama nebo párátkem. Může to být cokoli od zeleniny přes mořské plody, burgery, až po tortilly a tacos. V Riu se zase podává ostrý a poměrně složitý pokrm zvaný feijoada, který se nejčastěji podává k sobotnímu obědu. Hlavními ingrediencemi jsou dušené vepřové maso a černé fazole. Nejlepší feijoadu vaří ve čtvrti Ipanema.

Dobrou noc – v národním parku Joshua Tree v Kalifornii je bizarní tábor plný upravených přívěsů v různých stylech, například jako z Džinovy láhve, karnevalový, mimozemský nebo dřevěná chatrč. Je zde i plně vybavené nahrávací studio a celý park je ekologický, včetně bazénu se slanou vodou. Nebo byste raději přespali na strašidelném hradě ze 13. století s vlastním žalářem pod podlahou jednoho z pokojů? Je to možné v anglickém Gloucestershire. Je to údajně nejstrašidelnější ubytování v zemi plné duchů a velmi podivných věcí. Hotel v obří kostce ledu, jedno z nejchladnějších ubytování, se dá nalézt ve finském sněžném hotelu ve městě Kemi. Každý rok v lednu jej staví znovu. Stěny, vybavení i zařízení jsou ze sněhu a ledu. Hosté jsou ubytovaní v místnostech, kde se udržuje teplota -5 stupňů. V dubnu se hotel uzavře a rozpustí. Pokud jste někdy toužili podívat se do doby kamenné, a mít přitom k dispozici moderní vymoženosti, je zde španělský Gaudix, kde se nachází jeskynní hotel.

Prostě co díl, to zajímavý a fascinující výčet těch největších světových NEJ!

23. 9. – Největší adrenalin
          – Největší divočina
30. 9. – Výlety do starověku
          – Místa, kterým hrozí zánik
7. 10. – Místa, kde se nejlépe najíte
          – Nejvýstřednější místa k přespání
14. 10. – Nejchutnější pouliční jídla
            – Města, která musíte vidět
21. 10. – Turistické aktrakce, které stojí za to
            – Nejzajímavější stavby


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…