Agentura ochrany přírody a krajiny: Návrat kuňky na Vetelské rybníky

09.07.2021 16:34

Evropsky významná lokalita Vetelské rybníky v CHKO Žďárské vrchy byla dlouhou dobu bez charakteristického žabího hlasu. Letošní jaro potvrzuje comeback.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Návrat kuňky na Vetelské rybníky
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Vetelské rybníky byly zapsány na seznam evropsky významných lokalit v roce 2005. Důvodem byl právě výskyt kuňky ohnivé – drobné žabky s nápadným oranžovým bříškem a typickým hlasem … uhh, uhh, …

Kuňka ohnivá je teplomilný druh, který je ve Žďárských vrších na okraji areálu svého výskytu. Tím se stává více zranitelnou a náchylnou vůči negativním vnějším vlivům. Plošné mizení tohoto druhu na celém území kraje Vysočina se projevilo i na Vetelské rybniční soustavě. Od roku 2010 zde kuňka nebyla vůbec zaznamenána.

V následujících letech se AOPK ČR snažila rozklíčovat příčiny jejího vymizení z lokality a přijmout potřebná nápravná opatření. Díky spolupráci s městem Žďár nad Sázavou, které je vlastníkem většiny rybníků v soustavě, byla dohodnuta úprava rybářského hospodaření. Vždy jeden rybník v soustavě zůstává bez rybí obsádky a jeden slouží pro odchov plůdku. Bylo zde vybudováno několik tůní. Byly odstraněny také dřeviny v okolí rybníka Návesník, aby tůně a mělké příbřežní partie rybníka zůstaly osluněné.

Vynaložené úsilí se vyplatilo. V roce 2018 se kuňka na lokalitu opět vrátila a během posledních několika let opět osídlila všechny rybníky v soustavě. Právě teplé letní večery na konci května a začátku června jsou ideálním časem pro poslech kuňčích koncertů na Vetle. Návrat tohoto vzácného a ohroženého druhu tak potěší nejen ochránce přírody, ale i každého vnímavého návštěvníka této evropsky významné lokality.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…