Agentura ochrany přírody a krajiny: Hnízdění orla mořského na Třeboňsku

06.06.2021 19:27

Hnízdní populace orla mořského byla v Čechách vyhubena během 19. stoleti. Návrat orlů na naše území proběhl po dvou liniích.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Hnízdění orla mořského na Třeboňsku
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

V osmdesátých letech 20. století bylo postupně v jižních Čechách (převážně Třeboňsko a Hlubocko) vypuštěno devět orlů mořských. 

Anketa

Vážíte si exprezidenta Václava Klause?

37%
32%
hlasovalo: 18892 lidí

V  roce 1985, v Čechách po přibližně sto letech, vyvedli orli první mláďata poblíž rybníka Podsedkek. Druhý směr návratu hnízní populace na naše území byl přirozené šíření ze severu. Z oblasti Lužice přicházeli mořští orli z rostoucí německo-polské populace. Po překonání hranice se usadili zprvu na Břehyňském rybníku (1991), posléze v Pojizeří. Obě populace se propojily na přelomu tisíciletí.

Orel mořský je jedním z předmětů ochrany ptačí oblasti Třeboňsko a vlajkovým druhem chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Proto je jeho ochraně věnováno značné úsilí. V letošním roce proběhl na území Třeboňska monitoring hnízdění orlů mořských a bylo nalezeno 11 obsazených hnízd. Na řadě dalších lokalit byli pozorováni dospělí jedinci, kteří zde jistě hnízdí, avšak nepodařilo se dohledat hnízdo. Přesto lze hnízdní populaci na Třeboňsku v současné době odhadnout na 20 párů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…