Armáda ČR: Příprava na misi není pro pontonisty jen o tom, jak dostat jednotky přes vodu

06.06.2022 7:34 | Tisková zpráva

Přepravit alianční jednotky přes vodní překážku, ale zvládnout i organizaci významné návštěvy – certifikační cvičení 9. úkolového uskupení eFP Lotyšsko se tentokrát zaměřilo především na situace, které se mohou odehrát přímo na mezinárodní základně Adazi. Své kolegy z 15. ženijního pluku vystřídá čerstvě prověřená jednotka v Lotyšsku už za necelé dva měsíce.

Armáda ČR: Příprava na misi není pro pontonisty jen o tom, jak dostat jednotky přes vodu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Na základě zkušeností z minulých let vytvořili organizátoři nový model cvičení, jehož podstatnou část připravoval 15. ženijní pluk i s Velitelstvím výcviku – Vojenskou akademií, konkrétně s oddělením pro přípravu jednotek do zahraničních operací. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že se v ČT bude škrtat ve většině oblastí kromě zpravodajství?

1%
hlasovalo: 12539 lidí

„V předchozích přípravách jsme se zaměřovali více na výcvikovou část, v případě pontonové čety na zřizování přívozového přepraviště a převoz aliančních jednotek z jednoho břehu na druhý. U „devítky“ více jak polovina incidentů vycházela ze situací, do kterých se uskupení a velitel může v rámci nasazení dostat a které nesouvisí přímo s vojenskou specializací,“ popsal hlavní změny v pojetí certifikačního odborně taktického cvičení řídící podplukovník Martin Štencl.

Během 4 dnů a nocí tak velitel pontonové čety musel řešit problémy běžného života na simulovaném cizím území. To se nacházelo v, pro ženisty méně známém, Vojenském újezdu Březina na Moravě. Právě tady se odehrávaly incidenty, jako např. potyčka mezi vojáky, alergická reakce nebo dopravní nehoda na cizím území.

„Úplnou novinkou pro nás byla oblast kybernetického útoku. Znepřátelená strana může třeba poslat sms zprávu rodině vojáka, že je zraněný a není to vůbec pravda,“ přiblížil jednu z nových zkušeností velitel 9. úkolového uskupení kapitán Jan Rejmont. Zároveň dodal, že pro něj byla největší výzvou mediální prezentace. „Vyzkoušel jsem si, jaké je to mluvit v anglickém jazyce do televize. Zjistil jsem, že to bez předchozí důkladnější přípravy není vůbec jednoduché.“

Právě oficiální návštěvy, s nimi spojená spolupráce s médii a správná organizace, jsou jednou z důležitých částí přípravy. To potvrzuje i kapitán Josef Kurfiřt, velitel 7. úkolového uskupení, které ze ženijního pluku do Lotyšska vyjelo jako první. „Když jsem se do této situace na mezinárodní základně dostal, neměl jsem s tím nejmenší zkušenost. Každá návštěva je sice jiná a na nás pak klade různé nároky, některé věci se ale opakují. Velitel se musí naučit správně úkolovat svůj tým a využívat svoje prostředky, aby všechno zvládnul.“

Vojáky 9. úkolového uskupení po téměř roční přípravě a finálním certifikačním cvičení už čekají jen poslední kroky k tomu, aby si je převzalo Velitelství pro operace a mohli překročit hranice České republiky. Předchozí rotaci vystřídají v Lotyšsku v polovině července letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…