ČEZ: Dlouhé stráně vyhrály krajskou cenu za cestovní ruch

07.10.2022 9:48 | Tisková zpráva

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně získala další významné ocenění – krajskou Cenu cestovního ruchu, o které rozhodovali lidé hlasováním na internetu. Elektrárna vyhrála svou kategorii Technická památka před Ruční papírnou ve Velkých Losinách a Svatojánským mostem v Litovli.

ČEZ: Dlouhé stráně vyhrály krajskou cenu za cestovní ruch
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Elektrárna Dlouhé stráně, která plní především svou energetickou roli jako největší baterie a zároveň stabilizátor energetické soustavy, láká každoročně více turistů. Až 100 tisíc lidí ročně navštíví horní nádrž ve výšce 1350 metrů nad mořem, zhruba třetina z nich zavítá v rámci exkurze i do unikátních podzemních útrob elektrárny.

„Turisté při návštěvě oceňují zejména, jak důmyslně projektanti navrhli a stavaři umístili většinu technologií hluboko pod zem, aby přečerpávací elektrárna mohla pro svůj chod využívat unikátní přírodní podmínky Jeseníků a zároveň aby nijak nenarušovala životní prostředí v lokalitě chráněné krajinné oblasti,“ řekl ředitel vodních elektráren ČEZ Róbert Heczko.

Olomoucký kraj považuje Dlouhé stráně za jeden ze svých klenotů a dlouhodobě oceňuje, jak ČEZ o svou největší přečerpávací elektrárnu pečuje. Například v roce 2019 získala elektrárna Cenu Olomouckého kraje za dlouhodobý přínos v oblasti životního prostředí v kategorii „voda“.

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou hluboko pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a dodává do sítě. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie.

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně má tři "nej":

  • největší reverzní vodní turbínu v Evropě: 325 MW,
  • největší spád v rámci českých přečerpávacích elektráren: 510,7 m
  • a největší instalovaný výkon v ČR: 2 x 325 MW.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

13:04 MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila veřejnou zakázku na kompletní rekonstrukci vestavby a střechy …