ČEZ ESCO vybudovalo fotovoltaickou elektrárnu pro AVEFLOR

07.04.2022 17:56 | Komerční článek

Elektrárna má 375 fotovoltaických panelů a má výkon 150 kWp. * Firma pokryje pomocí FVE až třetinu spotřeby, přebytky ukládá v bateriovém systému.

ČEZ ESCO vybudovalo fotovoltaickou elektrárnu pro AVEFLOR
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Snížit závislost na dodávce elektřiny ze sítě a část vlastní výroby uložit na později. Touto cestou jde česká rodinná firma AVEFLOR, a.s., osvědčený výrobce zdravotnických prostředků, léčiv a kosmetiky. Firmě Air Plus ze skupiny ČEZ ESCO, která zvítězila ve výběrovém řízení, proto dala za úkol umístit na střeše centrálního skladu v Budčevsi na Jičínsku solární elektrárnu, která zčásti pokryje spotřebu celého areálu a případné přebytky uloží v baterii o kapacitě 134 kWh. Součástí celé instalace za 5,1 milionu korun je také společná řídicí jednotka zajišťující maximální efektivitu systému.

„Součástí filozofie naší společnosti je péče o životní prostředí a jeho ochrana, protože veškeré aktivity člověka je nutné poměřovat jejich dopadem na životní prostředí. Dlouhodobě proto při našem podnikání hledáme takové materiály a suroviny, které jsou neškodné nebo minimálně zatěžují životní prostředí. Dalším krokem na této cestě je naprostá redukce naší uhlíkové stopy. Výroba a spotřeba vlastní elektřiny pocházející ze sluneční energie v kombinaci s jejím ukládáním je pro nás ideálním řešením. Získanou energii využijeme k částečnému pokrytí areálové spotřeby, a ročně tak zabráníme vzniku více než 67 tun emisí CO2,“ říká zakladatel a majitel firmy AVEFLOR, a.s., Jiří Zubatý.

Součástí zadání byla minimalizace přetoků do distribuční sítě. Zařídí to hlavně bateriové úložiště o kapacitě 134 kWh, které umožní výrazné snížení rezervovaného příkonu pro areál. Bylo postaveno z článků Samsung SDI na technologii Li NMC vyznačující se kombinací vysoké elektrické kapacity a nízké hmotnosti - až 220 Wh/kg. Střídač od německého výrobce SMA určený pro baterii i solární elektrárnu obsahuje i společný řídící systém k maximalizaci efektivity celé instalace.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

„V posledních měsících zaznamenáváme stále více zakázek od velkých firem, ale také i od malých a středních podniků, které chtějí dlouhodobě snížit své účty za energie a zároveň chránit životní prostředí. AVEFLOR je typickým příkladem zákazníka, jemuž firemní hodnoty vyznávající šetrný přístup k životnímu prostředí velí jít cestou vlastní bezemisní výroby. Díky kombinaci fotovoltaických panelů a akumulačního systému je těmto cílům zase o kus blíže,“ chválí cílevědomost AVEFLOR, a.s., předseda představenstva a generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

ČEZ ESCO je předním českým expertem na úsporná energetická řešení, dodavatel bezemisní a zelené elektřiny skrze certifikáty původu a partner českého průmyslu a veřejné správy na cestě k dekarbonizaci a udržitelnosti. Zajišťuje komplexní řešení energetických potřeb – od instalace decentrálních ekologických zdrojů včetně bateriových úložišť, přes firemní elektromobilitu na klíč až po projekty energetických úspor a komplexní dodávky technického zabezpečení budov (TZB). ČEZ ESCO chce do roku 2030 postavit nebo provozovat pro potřeby svých zákazníků fotovoltaické elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 300 MW. Půjde o instalace převážně na střechách, carportech a ve výrobních areálech zákazníků.

AVEFLOR, a.s., působí na českém trhu více než dvacet let. Až 70 % produkce však směřuje na export do cca dvaceti státu v Evropě, na Blízkém východě, v Asii a Severní Americe. Ve firmě pracuje kolem stovky specialistů, ročně opustí brány závodu 6,5 milionu výrobků. Zaměřuje se na prodej a výrobu zdravotnických prostředků, léčiv, kosmetiky i technických výrobků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…