ČEZ: Noční cvičení v Temelíně. Energetici si pravidelná cvičení dělají záměrně těžší

07.04.2022 10:57 | Komerční článek

Necelou hodinu zabralo zprovoznění záložního střediska Jaderné elektrárny Temelín. Vůbec poprvé si energetici vyzkoušeli postavení mobilního zázemí pro svůj řídící štáb za zhoršené viditelnosti. Netradiční cvičení trvalo tři hodiny a zapojila se do něj dvacítka temelínských odborníků.

ČEZ: Noční cvičení v Temelíně. Energetici si pravidelná cvičení dělají záměrně těžší
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Zaparkovaná auta osvětlují plochu, skupina techniků staví stan o rozloze padesát metrů čtverečních, další zprovozňují potřebnou techniku. Práce přitom členové temelínského havarijního štábu dokončují za tmy. Tak probíhalo první letošní cvičení temelínských odborníků v prostorách letiště v Českých Budějovic. „Podle scénáře se nebylo možné sejít v prostorách na elektrárně ani na záložním místě v Českých Budějovicích. Pro tyto případy pak máme mobilní středisko, kde to není o tom, že sedneme k počítači a pracujeme, ale nejdříve toto zázemí musíme vytvořit, případně i ve ztížených podmínkách,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín, který zásah jako sloužící velitel přímo na místě řídil.

V praxi to konkrétně znamenalo osvětlení prostor pomocí lamp a vozidel, zprovoznění elektrocentrály pro zajištění elektrického napájení. Vlastní nafouknutí oranžového gumového stanu pomocí kompresoru trvalo dvacet minut. Další půlhodinu pak odborníci uváděli do provozu potřebné vybavení. Šlo například o klimatizaci, připojení přes satelitní internet nebo o mobilní radiační monitorovací stanici. Členové havarijního štábu prověřili i satelitní telefony.

„Nafukovací stan by se využil v případě rozsáhlé přírodní katastrofy, která by znepřístupnila hlavní středisko v Temelíně i záložní v Českých Budějovicích. Reálně tedy jde o velmi nepravděpodobnou situaci, ale i na ty musíme být připraveni a mít v záloze další možnosti,“ poznamenal Petr Měšťan, ředitel útvaru bezpečnost jaderných elektráren ČEZ.

ČEZ speciální stan pořídil v rámci opatření realizovaných na základě zátěžových testů. Cílem těchto opatření bylo mimo jiné zajistit, aby elektrárna zvládala mimořádné přírodní pohromy po nejméně tři dny úplně sama, bez jakékoliv pomoci zvenčí. Stan je tepelně izolovaný a připravený na teploty od mínus třiceti do plus šedesáti stupňů Celsia, vichřici, nebo zatížení sněhem. Součástí vybavení je elektrocentrála, výkonné topení, osvětlení i klimatizace. O konkrétním umístění stanu v případě události by rozhodl velitel havarijního štábu s ohledem na aktuální situaci na nejbližším bezpečně možném místě.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 5,1 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…