ČEZ připravuje byty pro uprchlíky z Ukrajiny

05.04.2022 20:22 | Komerční článek

Celkem devět bytů uvolní ČEZ v Týně nad Vltavou pro lidi prchající před válkou na Ukrajině. Najít zde zázemí může až 48 lidí. Byty prošly částečnou rekonstrukcí, aktuálně ČEZ dokončuje montáž nábytku. První lidé by se tak mohli nastěhovat na přelomu dubna a května. Podobně ČEZ připravuje čtyři byty s kapacitou osmnácti lůžek v okolí Jaderné elektrárny Dukovany. Po celé zemi ČEZ ve svých objektech uvolnil pro ubytování uprchlíků celkově 336 lůžek. Zatím se u energetiků ubytovalo přes 70 osob.

ČEZ připravuje byty pro uprchlíky z Ukrajiny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Původně energetici počítali, že devítku bytů v Týně nad Vltavou využijí pro svůj budoucí personál. „Byty jsme původně chtěli využít především pro nové operátory, kteří k nám přijdou z jiných regionů. Priority jsou aktuálně jiné a my jsme rádi, že můžeme takto pomoci,“ uvedl ředitel Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Celkově jde o šest bytů o dispozičním uspořádání 4+1 a tři byty 3+1. Byty 4+1 umožňují ubytovat šest osob, menší 3+1 pak čtyři osoby. Přípravu bytů aktuálně energetici dokončují. Byty už prošly částečnou rekonstrukcí. „Jsou nově vymalované, opravili jsme žaluzie, instalovali spotřebiče jako pračku či ledničku a aktuálně dokončujeme dovybavení nábytkem,“ uvedla Romana Cimlová, vedoucí útvaru služby pro jaderné elektrárny.

Kdo konkrétně v bytech energetiků v Týně nad Vltavou najde zázemí, se teprve rozhodne. „Kapacitu jsme nahlásili Krajskému úřadu Jihočeského kraje. Ve chvíli, kdy bude vše potřebné připraveno, tak Jihočeský kraj byty přidělí,“ doplnila Romana Cimlová.

Skupina ČEZ ve spolupráci s jednotlivými kraji a Správou uprchlických zařízení nabízí ubytovací kapacity pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. „Zatím jsme v našich ubytovnách, bytových domech, firemních bytech a našich rekreačních zařízeních po celé České republice vyčlenili 336 lůžek. Minimálně 72 lidí, převážně žen a dětí, u nás už bydlí,“ doplňuje ředitelka Útvaru ESG Skupiny ČEZ Kateřina Bohuslavová. Část vyčleněných objektů nyní prochází drobnými rekonstrukcemi (výmalba, výměna podlah, dovybavení nábytkem apod.), tak aby co nejdříve byly k dispozici dalším rodinám.

Skupina ČEZ také hned druhý den po zahájení ruské invaze vyhlásila Zaměstnaneckou sbírku. Během tří týdnů se díky zapojení 2 596 zaměstnanců podařilo vybrat téměř 7,3 milionů korun, které Nadace ČEZ zdvojnásobila na 14,6 milionů korun. Finance postupně rozděluje mezi respektované neziskové organizace, které působí buď přímo na Ukrajině, nebo se angažují v pomoci uprchlíkům.

Doposud tak peníze putovaly například Českému červenému kříži, organizaci ADRA ČR, České federaci potravinových bank nebo Charitě ČR. K další podpoře byly vybrány Českobratrská církev evangelická a Diakonie ČCE, Lékaři bez hranic, UNICEF, Nadační fond Šatník a projekt Paramedici v Kyjevě Charity ČR – finance obdrží v nejbližších dnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…