ČEZ: Příborská investice společnosti ČEZ Energo stabilizuje ceny tepla ve městě

15.10.2019 19:27

Společnost ČEZ Energo, člen skupiny ČEZ ESCO, investovala v Příboře na Novojičínsku 15 milionů korun do vybudování nové kogenerační jednotky. Místním obyvatelům i firmám to přinese dlouhodobou stabilizaci cen tepla.

ČEZ: Příborská investice společnosti ČEZ Energo stabilizuje ceny tepla ve městě
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Kogenerační jednotky (z anglického slova cogeneration, tedy spolu-výroba) jsou vlastně minielektrárnami a miniteplárnami, kde se společně vyrábí elektřina i teplo. U některých klasických elektráren, které nejsou připojeny k teplárenské síti, uniká část tepla bez užitku do okolí. Kogenerační jednotka naopak toto teplo využívá, čímž se její účinnost přeměny energie dostává nad 90 procent. Znamená to jak finanční úsporu, tak i vyšší ekologičnost a omezení úniku látek do ovzduší. Jako palivo je navíc využíván plyn, což je výrazně šetrnější zdroj než uhlí.

Nová moderní kogenerační jednotka s elektrickým výkonem 600 kW nahradila 20 let starou jednotku o výkonu 260 kW. Je takzvaně vnořená do kotelny, což minimalizuje její hlučnost pro okolí. „Investice zahrnovala také úpravu technologických rozvodů kotelny, úpravu větrání prostoru kotelny a instalaci trafostanice a rozvodny vysokého napětí pro vyvedení vyrobené elektřiny do distribuční sítě. Ke stávající akumulační nádrži o objemu 30 m3 jsme navíc přidali další nádrž o objemu 10 m3. Kotle budou díky tomu v provozu méně hodin v roce, což zvýší jejich životnost,“ vysvětlil generální ředitel ČEZ Energo David Bauer.

Společnost ČEZ Energo provozovala v Příboře kotelnu a zajišťovala část centrálního zásobování teplem dlouhodobě až do loňska, kdy se s městem dohodla na výstavbě nové kogenerační jednotky a dodávkách tepla na dalších 15 let. „Jsem rád, že naše spolupráce pokračuje. Pro město a naše obyvatele to znamená zvýšení bezpečnosti a stabilizaci dodávek tepla a dlouhodobou garanci cen tepla,“ řekl starosta Příbora Jan Malík.

Společnost ČEZ Energo provozuje v Česku celkem 127 kogeneračních jednotek s celkovým instalovaným elektrickým výkonem přes 106 MWe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…