ČEZ: První vinobraní jaderné vinice přineslo přes 700 kilo hroznů

16.10.2021 13:20 | Tisková zpráva

Přes 700 kilogramů hroznů Ryzlinku rýnského a Sauvignonu posbírali energetici v rámci prvního vinobraní jaderné vinice, která roste pod chladicími věžemi Jaderné elektrárny Dukovany. Slunečné počasí přivedlo přímo na vinici zájemce nejen o samotný sběr vína, ale také o včelí med, který také pochází přímo z prostředí elektrárny.

ČEZ: První vinobraní jaderné vinice přineslo přes 700 kilo hroznů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Obyvatelé z širokého okolí přijeli v pátek odpoledne k Jaderné elektrárně Dukovany na první vinobraní největší jaderné vinice. Počet 2040 vysázených hlav vinné révy symbolizuje aktuální instalovaný výkon čtyř bloků (4 × 510 MW). Energetici měli pro návštěvníky připravenou ochutnávku vína, burčáku, ale také degustaci jaderného medu, který v průběhu letošního roku nasbíraly včelky z pěti úlů, které se nachází přímo u vinohradu. Klienti Barevné světa přivezli pestrou nabídku jídla k zakousnutí. K tomu všemu sběračům hroznů i návštěvníkům hrála cimbálová hudba Vojara.

„První sklizeň hroznů nebývá nijak velká, ale je významným milníkem každého vinohradu. Sklidili jsme v téměř stejném poměru na 700 kilo bobulí Ryzlinku rýnského a Sauvignonu. Víno z nich nebude prodejné a lidé ho budu moci ochutnat vždy jen při prezentačních příležitostech elektrárny a akcích infocentra,“ prozradil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Elektrárně se za pomoci vinaře Zbyňka Prokeše podařilo založením vinohradu v okolí elektrárny obnovit prvek, který sem v minulosti, jak některé názvy území a pozůstatky bývalých vinic napovídají, dříve patřil. Historicky první výsadbu jaderného vinohradu provedli energetici ve spolupráci s vinaři už na podzim 2018. Vinohrad je osázen odrůdami Sauvignonu a Ryzlinku rýnského, které jsou pro tuto oblast typické. Jedinečnou atmosféru vinohradu dotváří zvonička s vyřezávanými reliéfy révy vinné, jaderná stračena s nebeskými motivy a včelí úly. Turisty k vinohradu dovede polní cestička na západní straně elektrárny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…