ČEZ: Temelín a Lipno se opět otevírají veřejnosti

22.05.2024 8:49 | Tisková zpráva

Hned dvě elektrárny na jihu Čech od června zpřístupňuje veřejnosti společnost ČEZ. Na prohlídku Jaderné elektrárny Temelín ČEZ od června do konce srpna vyčlenil patnáct dní. Ještě o den více mají zájemci o prohlídku vodní elektrárny Lipno I. Celkově ČEZ pro prohlídku obou elektráren připravil 31 termínů s kapacitou 1104 míst. Prohlídky jsou zdarma, první začínají už 1. června. V pondělí energetici spustili registraci.

ČEZ: Temelín a Lipno se opět otevírají veřejnosti
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Dohromady čtrnáct víkendů od června do konce srpna. To jsou možnosti, kdy se lidé mohou opět podívat do útrob Jaderné elektrárny a vodní elektrárny Lipno I. Pro prohlídku Temelína připravil ČEZ celkem patnáct termínů, o jeden více mají zájemci o návštěvu Lipna.

„Už tradičně přes léto obě elektrárny zpřístupňujeme veřejnosti, kde návštěvníky necháme nahlédnout do běžně nepřístupných prostor. O obě elektrárny je vždy enormní zájem. Navíc situace v obou provozech nám umožňuje zahájit prohlídky o měsíc dříve,“ uvedla Kateřina Bartůšková, vedoucí útvaru informační centra vzdělávání Skupiny ČEZ.

Prohlídka vodní elektrárny Lipno I trvá přibližně hodinu a půl a návštěvníci budou chodit v šestičlenných skupinkách. V doprovodu průvodkyň se dostanou například k turbínám a generátorům nebo třeba k začátku 3,6kilometrového tunelu, kterým se voda vrací do Vltavy poté, co vyrobila bezemisní elektřinu. Exkurzní program v temelínské elektrárně potrvá tři hodiny a návštěvníci si nejprve v infocentru prohlédnou elektrárnu virtuálně a následně se reálně podívají do strojovny nebo skladu pro použité palivo.

Zúčastnit se mohou jen předem registrovaní návštěvníci starší 15 let. Měli by přitom být v dobré fyzické kondici a netrpět obavami z výšek a uzavřených prostor. Zájemci se mohou registrovat již nyní ZDE.

Lipenská elektrárna podle přízně počasí vyrobí ročně energii pro více než 30 tisíc jihočeských domácností. Je nejvýkonnějším zdrojem tzv. Vltavské kaskády, 1 kWh bezemisní elektřiny vyrobí z pouhých 2,7 kubíků vody. Její energetický význam je ale mnohem širší. Díky rychlému najetí na plný výkon 138 MW do 2,5 minuty a dálkovému ovládání významně pomáhá regulovat českou energetickou síť. ČEZ proto elektrárnu udržuje ve špičkové kondici. V letech 2012-17 prošla komplexní modernizací za 400 milionů korun, což přineslo zvýšení její spolehlivosti, růst efektivity o cca 4 % a úsporu milionů kubíků vody.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…