ČEZ: Temelín je dlouhodobě bezpečný podnik

08.07.2020 15:39 | Zprávy

Temelín i Dukovany mají dobrý systém bezpečnosti práce a pracovníci nastavená pravidla dodržují. Takový hlavní závěr vyplývá ze zprávy, kterou ČEZ obdržel od Státního úřadu inspekce práce. Temelín tak nepřetržitě už patnáctým rokem plní požadavky národního programu Ministerstva práce a sociálních věcí a může používat označení Bezpečný podnik.

ČEZ: Temelín je dlouhodobě bezpečný podnik
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Během únorových kontrol se auditoři zaměřili na to, jak má elektrárna nastavena pravidla při práci se zdvihacími, plynovými, tlakovými a elektrickými zařízeními. „Hodnotili jsme i systém předcházení průmyslovým haváriím, zacházení s chemickými látkami nebo pravidla BOZP při provozování dopravy a stavebních činnostech. Prověřovali jsme i oblast pracovních podmínek zaměstnanců. Celkově jsme se zaměřili na deset odborných oblastí,“ představil zaměření auditu Karel Průka, vedoucí kontrolního týmu z Oblastního inspektorátu práce v Českých Budějovicích.

Jedenáctičlenný tým inspektorů prováděl kontroly přímo v provozu. Jejich pozornosti neunikla strojovna prvního výrobního bloku, plynová kotelna, dusíkové a vodíkové hospodářství nebo budova pomocných aktivní provozů. Hodnotili také soulad dokumentace s platnou legislativou. Podrobné závěry auditu pak formulovali v závěrečné zprávě, kterou vedení elektrárny nedávno předali. „Požadavky programu Bezpečný podnik jsou v Temelíně naplňovány. I přes vysokou úroveň systému řízení bezpečnosti práce jsme vydali elektrárně určitá doporučení. Jde například o obnovení výstražného značení u elektrorozvaděčů, obnovení nátěrů některých průmyslových rozvodů nebo drobné úpravy ve vnitřních předpisech,“ konstatoval Karel Průka k výsledku auditu.

InspektoYi provYovali také zaYízení v kontrolovaném pásmu

Inspektoři prověřovali také zařízení v kontrolovaném pásmu

Loni došlo mezi temelínskými zaměstnanci pouze k jednomu lehkému úrazu. „Pravidla bezpečnosti práce jsou sice někdy nepopulární, ale jejich dodržováním chráníme sami sebe. Jsem rád, že si to zaměstnanci uvědomují. O tom svědčí i zanedbatelný počet pouze lehkých úrazů,“ uvedl k výsledkům inspekce Jan Kruml, ředitel JE Temelín.

V celé České republice může ke svému jménu titul Bezpečný podnik využívat 81 společností, z toho šestnáct firem je na jihu Čech. Prestižní titul získala jihočeská elektrárna poprvé v roce 2005 a od té doby ho pravidelně obhajuje.

PYímo v provozu provádli kontroly inspektoYi Státní úYadu inspekce práce

Přímo v provozu prováděli kontroly inspektoři Státního úřadu inspekce práce

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 7,4 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…