ČEZ: Temelín je dlouhodobě bezpečný podnik

08.07.2020 15:39

Temelín i Dukovany mají dobrý systém bezpečnosti práce a pracovníci nastavená pravidla dodržují. Takový hlavní závěr vyplývá ze zprávy, kterou ČEZ obdržel od Státního úřadu inspekce práce. Temelín tak nepřetržitě už patnáctým rokem plní požadavky národního programu Ministerstva práce a sociálních věcí a může používat označení Bezpečný podnik.

ČEZ: Temelín je dlouhodobě bezpečný podnik
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Během únorových kontrol se auditoři zaměřili na to, jak má elektrárna nastavena pravidla při práci se zdvihacími, plynovými, tlakovými a elektrickými zařízeními. „Hodnotili jsme i systém předcházení průmyslovým haváriím, zacházení s chemickými látkami nebo pravidla BOZP při provozování dopravy a stavebních činnostech. Prověřovali jsme i oblast pracovních podmínek zaměstnanců. Celkově jsme se zaměřili na deset odborných oblastí,“ představil zaměření auditu Karel Průka, vedoucí kontrolního týmu z Oblastního inspektorátu práce v Českých Budějovicích.

Jedenáctičlenný tým inspektorů prováděl kontroly přímo v provozu. Jejich pozornosti neunikla strojovna prvního výrobního bloku, plynová kotelna, dusíkové a vodíkové hospodářství nebo budova pomocných aktivní provozů. Hodnotili také soulad dokumentace s platnou legislativou. Podrobné závěry auditu pak formulovali v závěrečné zprávě, kterou vedení elektrárny nedávno předali. „Požadavky programu Bezpečný podnik jsou v Temelíně naplňovány. I přes vysokou úroveň systému řízení bezpečnosti práce jsme vydali elektrárně určitá doporučení. Jde například o obnovení výstražného značení u elektrorozvaděčů, obnovení nátěrů některých průmyslových rozvodů nebo drobné úpravy ve vnitřních předpisech,“ konstatoval Karel Průka k výsledku auditu.

InspektoYi provYovali také zaYízení v kontrolovaném pásmu

Inspektoři prověřovali také zařízení v kontrolovaném pásmu

Loni došlo mezi temelínskými zaměstnanci pouze k jednomu lehkému úrazu. „Pravidla bezpečnosti práce jsou sice někdy nepopulární, ale jejich dodržováním chráníme sami sebe. Jsem rád, že si to zaměstnanci uvědomují. O tom svědčí i zanedbatelný počet pouze lehkých úrazů,“ uvedl k výsledkům inspekce Jan Kruml, ředitel JE Temelín.

V celé České republice může ke svému jménu titul Bezpečný podnik využívat 81 společností, z toho šestnáct firem je na jihu Čech. Prestižní titul získala jihočeská elektrárna poprvé v roce 2005 a od té doby ho pravidelně obhajuje.

PYímo v provozu provádli kontroly inspektoYi Státní úYadu inspekce práce

Přímo v provozu prováděli kontroly inspektoři Státního úřadu inspekce práce

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 7,4 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…