ČEZ Teplárenská: Loňský rok byl ve znamení priorit na severu Čech a Moravy

16.07.2016 17:34

Severní Čechy - Celková bilance roku loňského a strategický výhled na roky příští, včetně letošního; tak by se dal stručně shrnout obsah Výroční zprávy 2015 společnosti ČEZ Teplárenská, a. s., ze Skupiny ČEZ. Hlavním úkolem společnosti v roce 2015 bylo přitom dosažení provozní stabilizace záložního plynového zdroje v areálu Elektrárny Ledvice, což pochopitelně přispělo i ke stabilitě dodávek tepla v lokalitách Bílina, Ledvice a Teplice. Zároveň tak mohl být odstaven technicky zastaralý, na provoz finančně náročný a hlavně neekologický zdroj – výtopna v Proboštově.

ČEZ Teplárenská: Loňský rok byl ve znamení priorit na severu Čech a Moravy
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„V oblasti provozních činností a poskytování služeb probíhal rok 2015 ve znamení dokončení hlavních organizačních a provozních opatření v obsluze a správě Elektrárny Hodonín patřící společnosti ČEZ, a. s. Cílem těchto opatření je postupné zvýšení ekonomické efektivity elektrárny a možnost využití synergických efektů propojením výroby a prodeje tepla koncovým zákazníkům v celé lokalitě. Již první rok těchto změn potvrdil naší společností předpokládané úspory,“ říká spokojeně Petr Hodek, generální ředitel ČEZ Teplárenské.

Dalším výrazným krokem byla příprava vyčlenění rozvodů tepla a sloučení tepelných sítí v lokalitě Vítkovice do společnosti ČEZ Energetické služby, s. r. o. To samé probíhalo v lokalitě Tisová, kde tepelné sítě nově připadly společnosti Elektrárna Tisová, a. s. „V rámci tohoto projektu byly z majetku ČEZ Teplárenská vyčleněny rozvody tepla v obou lokalitách s rozhodným dnem odštěpení 1. ledna 2016. Následně jsme pak v lokalitě Tisová s novým majitelem, jímž je, jak jinak, Elektrárna Tisová, a. s., uzavřeli pachtovní smlouvu, která zmírnila ekonomické dopady odštěpení a umožnila provozování těchto rozvodů tepla od 1. ledna 2016 i nadále naší společností,“ dodal ještě Petr Hodek.

Podle Pavla Šušáka, technického ředitele ČEZ Teplárenské, se loňskou prioritou stalo právě dokončení výstavby a ukončení zkušebního provozu nového záložního plynového zdroje v Elektrárně Ledvice. „Dalším významným projektem byla rekonstrukce nejstaršího úseku parní sítě v Průmyslové ulici v Ústí nad Labem. Součástí investiční činnosti bylo i zaměření se na přípravu a realizaci akcí, které povedou k významnému snížení ztrát v rozvodech tepla. Za všechny lze jmenovat pokračování přípravy projektu přechodu parních sítí na horkovodní v Teplicích, projekt rekonstrukce izolací páteřního parovodu do Teplic a zpracování studie pro lokalitu Ústí nad Labem,“ poznamenal k tomu Pavel Šušák.

Záložní plynová kotelna v areálu Elektrárny Ledvice je přitom největším záložním zdrojem v republice. Její výstavba stála 181 milionů korun, přičemž část pořizovacích nákladů ve výši 46,5 milionu byla uhrazena z dotací SFŽP. Hned od svého zprovoznění posílila stabilitu dodávek tepla v rámci Skupiny ČEZ pro klienty na Teplicku. Spolehlivost a zvýšení kvality dodávek tepelné energie v páteřní městské síti v Ústí nad Labem pak zajistila rekonstrukce parovodu v Průmyslové ulici za zhruba 41 milionů korun.

V průběhu roku 2015 jsme rovněž pokračovali v rozvoji nových aktivit, jimiž chceme posílit naše postavení v teplárenství. Rozšířili jsme nabídku energetického poradenství, provádění energetických auditů a zajišťování průkazů energetické náročnosti budov. Postupně se také chceme podílet i na zajišťování dodávek tepla s využitím nových technologií. Od všech těchto aktivit očekáváme posílení konkurence schopnosti a udržení podílu na trhu s teplem,“ doplňuje výše uvedené Radim Sobotík, obchodní ředitel ČEZ Teplárenské.  

Strategické záměry společnosti tak podle něj již několik let směřují k naplnění vize, kterou vnímá celá ČEZ Teplárenská stále více jako poslání - Zajistit zákazníkům dlouhodobě spolehlivé dodávky tepla za příznivou cenu, a to při vysoké míře komfortu a bezpečnostních a ekologických standardů. „Do strategických plánů společnosti se tato vize promítá jak v oblasti řízení klíčových interních procesů a ukazatelů, tak i neustálým vyhledáváním příležitostí na trhu a aktivní účastí na utváření prostředí teplárenského oboru,“ konstatuje Radim Sobotík.

Všichni tři představitelé ČEZ Teplárenské se i přes pozitivní hodnocení loňského roku samozřejmě pozastavují nad tím, že teplárenství všeobecně prochází složitým obdobím, kdy musí reagovat na souhru několika vlivů. V průběhu posledních let totiž došlo k významnému poklesu cen dovážených paliv, zároveň citelně poklesly i výkupní ceny silové elektřiny. Ani predikce dalšího vývoje cen silové elektřiny není optimistická. To má negativní vliv na ekonomiku jinak vysoce efektivní a ekologické kombinované výroby tepla a elektřiny. Dalšími důležitými vlivy posledních let jsou realizovaná významná úsporná opatření na straně zákazníků a rozvoj nových technologií ve vytápění. To vše vede ke snižování dodávek tepla s nepříznivým dopadem nejen do ekonomiky společnosti.

„Se všemi vlivy se ČEZ Teplárenská musí v konkurenčním prostředí zásobování teplem vypořádat a průběžně tomu svou strategii uzpůsobovat. Proto stejně jako v předchozích letech, byly klíčovými tématy pro naši společnost efektivita a konkurenceschopnost. Současně se významně zvýšil důraz na koncepční připravenost námi provozovaných systémů centralizovaného zásobování teplem na nadcházející období. V průběhu loňska jsme tak zintenzívněli přípravy nových řešení a koncepcí dodávek tepla do měst a obcí, kde působíme. Pokračovali jsme v naší aktivní akviziční strategii, která novým lokalitám přináší stabilizaci nebo snížení nákladů na teplo a stávajícím lokalitám úsporu stálých nákladů,“ uzavřel generální ředitel Petr Hodek, který je rovněž předsedou představenstva ČEZ Teplárenská, a.s.

ČEZ Teplárenská, a. s., působí v sedmi krajích České republiky, přičemž má zhruba 4 700 zákazníků. Po vyjmutí těch, kteří se starají o bytové fondy, to dělá v jejich případě téměř 145 000 domácností. Dvě třetiny, tedy zhruba 90 000 z nich, se nacházejí v Ústeckém kraji. Má 7 700 odběrných míst, z nichž je téměř polovina v Ústeckém kraji, kde společnost realizuje i více než polovinu dodávek tepla z celkové roční výroby 7 615 TJ. Z 39 měst a obcí, kde ČEZ Teplárenská působí, se jich třináct nachází v Ústeckém kraji. Více na www.cezteplarenska.cz.  

Výroční zprávu 2015 naleznete na http://www.cez.cz/teplarenska/cs/o-spolecnosti/vyrocni-zpravy.html.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…