ČEZ: V Temelíně vyvezli palivo z reaktoru druhého bloku, pokračují kontroly turbíny a bezpečnostních systémů

01.09.2023 15:12 | Tisková zpráva

Všech 163 palivových souborů plánovaně vyvezli technici Jaderné elektrárny Temelín z reaktoru druhého bloku. Vyvážení trvalo necelých pět dní. Nyní se odborníci připravují na odvoz kontejnerů s použitými soubory. Druhý blok je z důvodu výměny paliva plánovaně odstaven od 18. srpna.

ČEZ: V Temelíně vyvezli palivo z reaktoru druhého bloku, pokračují kontroly turbíny a bezpečnostních systémů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Necelých pět dní trvalo vyvezení všech 163 palivových souborů z reaktoru prvního bloku. Technici je do vedlejšího bazénu přesouvali pomocí dálkově ovládaného zavážecího stroje. Vše přitom probíhalo pod vodou, která dostatečně chránila ostatní pracovníky na reaktorovém sále. „Aktuálně se připravujeme na odvoz dvou kontejnerů s použitým palivem do skladu v areálu elektrárny. Průběžně běží kontroly bezpečnostních systémů nebo turbíny,“ konstatoval Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí

Zpět do reaktoru technici vrátí 115 palivových souborů, které doplní 48 novými soubory. Zpětné zavážení energetici plánují na druhou polovinu září. Palivové soubory, které se už nevrací do reaktoru, zůstávají přibližně deset let v bazénu skladování vedle reaktoru. Poté je technici převezou ve speciálních kontejnerech převezeny do skladu použitého paliva, který je od roku 2010 v provozu v areálu elektrárny. Tady mohou být umístěny až 60 let.

„V této odstávce do skladu přemístíme ve dvou kontejnerech celkem 38 použitých palivových souborů, díky kterým elektrárny mohla vyrobit elektřinu odpovídající přibližně šestiměsíční spotřebě všech českých domácností,“ upřesnil Jan Kruml.

V harmonogramu odstávky mají energetici téměř 15 tisíc činností včetně 69 investičních akcí. I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. Letos jde o závěrečnou odstávku v Temelíně. První blok byl pro kontroly a výměnu palivových souborů odstaven na necelé dva měsíce od 7. dubna do 8. června.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,7 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Informace z JE Temelín 1. 9. 2023

První blok je v provozu. Druhý blok je v odstávce pro výměnu paliva. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.

Informace o parametrech na 1. bloku:

  • blok je v provozu 
  • výkon turbogenerátoru – 1088 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 4 731 730 MWh

Informace o parametrech na 2. bloku:

  • blok je odstaven 
  • výkon turbogenerátoru – 0 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 5 923 606 MWh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …