ČRo: Pražská šestka představí nové skladby

24.02.2014 19:05

Sobotní premiéra nové orchestrální hudby Štěpánky Balcarové, Martina Brunnera, Jana JJ Jiruchy, Víta Křišťana, Luboše Soukupa a Tomáše Sýkory zahájí řadu koncertů nazvanou „Prague Six“ zaměřenou na „dnešní“ přístup k jazzovému orchestru. Vstup je zdarma.

ČRo: Pražská šestka představí nové skladby
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Kompozice provede soubor Concept Art Orchestra, který založil americký skladatel a dirigent Ed Partyka v roce 2010 pro své tehdejší česko-slovensko-polské studenty na hudební akademii v polských Katovicích. Orchestr nyní působí v Praze, vydal dvě alba a členy jsou přední čeští jazzoví hudebníci převážně třicátnické generace. Vedoucí orchestru je osmadvacetiletá trumpetistka Štěpánka Balcarová.

„Koncert bude opravdu zajímavý a různorodý, protože co skladatel, to jiný rukopis, jiná barva a jiná nálada. Třeba Tomáš Sýkora studuje klasickou hudbu na HAMU, čímž se od ostatních jazzových muzikantů liší; dále je tu např. nádherná balada od Vítka Křišťana. Jejich hudbu samozřejmě znám zatím jen z partitur, protože byla vytvořena speciálně pro nadcházející premiérový večer. Jedna z mých podmínek navíc byla, aby se autoři účastnili zkoušek a řekli si, jak mají jejich skladby znít. Takže jsem velmi zvědavá a těším se. Do budoucna plánujeme další tři koncerty, na kterých jednotliví skladatelé představí svoji tvorbu důkladněji, koncerty totiž chceme věnovat pokaždé jen dvěma autorům a všichni se tak postupně vystřídají,“ říká Štěpánka Balcarová.

Koncert začíná ve 20.00 hodin a natáčí ho Český rozhlas. Plánované vysílání koncertu je 28. 3. (poslední pátek v březnu) ve 22.30 hodin na stanici ČRo Vltava a zároveň v zahraničních rozhlasových stanicích Evropské vysílací unie (EBU) prostřednictvím satelitu.

Biografie skladatelů

Štěpánka Balcarová (1986), česká trumpetistka a skladatelka. Absolvovala prestižní jazzovou akademii v Katowicích pod vedením Piotra Wojtasika. Později studovala skladbu u Edwarda Partyky v rakouském Grazu. V Polsku založila se svými vrstevníky kapelu Inner Spaces (Luboš Soukup, Vít Křišťan, Max Mucha a Grzegorz Masłowski), se kterou získala první a druhé místo na polských festivalech v Jeleniej Górze a v Krakově. Za poslední desku Light Year kapela obdržela v roce 2013 prestižní cenu Anděl za nejlepší jazzové album v kategorii Jazz & Blues.

Martin Brunner (1983), jazzový klavírista a skladatel. Vystudoval klasický klavír na Konzervatoři v Pardubicích a poté nastoupil ke studiu skladby na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. Jazz studoval u Karla Růžičky, Milana Svobody a Matěje Benka. Jeho hlavním souborem je Martin Brunner Trio aktuálně v obsazení s kontrabasistou Rastislavem Uhríkem a bubeníkem Tomáš Hobzekem. S Triem vydal tři alba, z nichž to poslední „Morning Walks“ z roku 2013 nahrál v sestavě rozšířené o smyčcový Epoque Quartet a představil se jím jako nadějný hudební skladatel. V roce 2010 vyhrál skladatelskou soutěž OSA.

Jan JJ Jirucha (1982), trombonista, skladatel, aranžér a dirigent. Hru na trombon vystudoval na Konzervatoři a VOŠ Jaroslava Ježka v Praze pod vedením Bedřicha Beránka a Svatopluka Košvance. Důležitou hudební zastávkou pak byly polské Katovice, kde studoval aranžování a kompozici u Eda Partyky. Jeho nejdůležitějšími tělesy jsou Bucinatores Sextet a zejména Bucinatores Orchestra sestavený ze špičkových jazzových hudebníků, s nimiž je schopen prezentovat náročné a moderní orchestrální kompozice. V roce 2012 vyhrál skladatelskou soutěž OSA a na podzim 2013 provedl vlastní zpracování Musorgského suity Obrázky z výstavy pro jazzový orchestr.

Vít Křišťan (1986), pianista a skladatel. Po maturitě studoval dva roky na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. Absolvoval obor Jazzový klavír na Hudební akademii v polských Katovicích a skladbu na dánské Hudební akademii v Odensee. V březnu 2009 byl oceněn jako druhý nejlepší hráč na wroclavském festivalu Jazz nad Odrou. Přestože se věnuje mnoha nejrůznějším hudebním projektům včetně realizace orchestrálních jazzových kompozic, v poslední době na sebe nejvíce upozornil jako lídr vlastního souboru Vít Křišťan Trio, se kterým v roce 2013 vydal debutovou desku Imprints.

Luboš Soukup (1985), saxofonista, klarinetista a skladatel. Jazz studoval na VOŠ Jaroslava Ježka v Praze a na Hudební akademii v polských Katovicích. V roce 2011 se stal prvním stipendistou festivalu Struny podzimu a díky tomu pokračoval ve studiu v Dánsku a absolvoval na Hudební akademii v Kodani. Je činný v mnoha hudebních projektech, ovšem aktuálně vstoupil do popředí svojí druhou autorskou deskou Through the Mirror, na které skladatelsky propojil vlastní mezinárodní jazzové kvarteto s ansámblem dechových nástrojů a smyčcovým Epoque Quartetem. V posledních letech prezentuje svůj repertoár také s mezinárodně úspěšnou česko-slovenskou kapelou Points.

Tomáš Sýkora (1979), klavírista a skladatel. Absolvoval konzervatoř a VOŠ Jaroslava Ježka a nyní studuje klasickou skladbu na Hudební akademii v Praze.  Je lídrem kapely Nedaba a multižánrového orchestru „wrgha Powu“. Komponuje také hudbu pro divadlo a film. V roce 2013 vyhrál skladatelskou soutěž OSA se svou kompozicí „Song About Šoša“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…