ČSÚ: V České republice inovuje méně než polovina podniků

21.04.2014 12:51

Poslední dostupná data o inovačních aktivitách podniků v letech 2010–2012 ukázala, že v České republice převažuje počet podniků bez inovačních aktivit. Ve sledovaném období inovovalo méně než padesát procent podniků, konkrétně 43,9 %. Vyplývá to ze šetření, které s dvouletou periodicitou provádí Český statistický úřad (ČSÚ).

ČSÚ: V České republice inovuje méně než polovina podniků
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Pozitivní zprávou je opětovný růst podílu podniků, které ve srovnání s předchozím obdobím zavedly technické inovace“, uvedl expert ČSÚ Václav Sojka. Technickým inovacím (produktovým, procesním) se věnovalo 35,6 % podniků, zatímco netechnickým inovacím (marketingovým, organizačním) 31,6 % podniků. Nejvíce podniků (25,3 %) se soustředilo na vývoj nových nebo podstatně zlepšených produktů. Procesy inovovalo 24 % podniků.

Obecně více inovují nejen velké podniky (78,7 %) oproti středním (57,6 %) nebo malým (38,2%), ale i firmy pod zahraniční kontrolou (54,1 %) oproti domácím podnikům (41,0 %).

Nejvíce podniků (64,8 %) inovovalo v informačních a komunikačních činnostech. V případě technických inovací, které jsou považovány za stěžejní pro výrobu a konkurenceschopnost podniku, byly nejaktivnější v rámci zpracovatelského průmyslu (průměr 40,4 %) podniky s převažující činností v oblasti výroby ostatních dopravních prostředků (62,3%).

Podniky vyvíjí produktové a procesní inovace v převážné míře ve vlastní režii, zejména to platí pro velké podniky. Celkem 37,3 % technicky inovujících podniků spolupracovalo na inovacích s partnerem, který nejčastěji pocházel z ČR, a byli jimi dodavatelé. S vysokými školami jako v pořadí třetím nejčastějším partnerem spolupracovalo na inovacích 14,6 % podniků.

Z veřejných zdrojů byla přímo podpořena již čtvrtina technicky inovujících podniků, Nejvýznamnější roli v podpoře inovací hrála EU. Finanční podporu od ní obdrželo 17,1 % technicky inovujících podniků (v období 2006 až 2008 to bylo pouze 8 % podniků), zatímco od vlády ČR 13 %.       

„Po poklesu výdajů na inovace v minulém období, podniky opět začaly investovat do zavádění inovací, zejména pak do pořízení nového výrobního vybavení a do výzkumu a vývoje“, říká Václav Sojka. Inovující podniky v roce 2012 vydaly na technické inovace celkem 99,1 mld. Kč. Téměř polovina z této částky šla na pořízení strojů, zařízení a softwaru 47,7 mld. Kč (48,1 %).  Na vlastní výzkum a vývoj podniky vynaložily 25,7 mld. Kč (25,9 %) a za 17,5 mld. Kč pak nakoupily služby výzkumu a vývoje od jiných subjektů. Služby výzkumu a vývoje pro své inovace nakupují především podniky pod zahraniční kontrolou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český statistický úřad

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…