Celní správa: Celníci odhalili více než šest set porušení u cizinců, pracujících v Čechách

11.08.2021 17:45

V uplynulých dvou měsících zintenzivnila Celní správa ČR kontrolní činnost se zaměřením na dodržování zákona o zaměstnanosti.

Celní správa:  Celníci odhalili více než šest set porušení u cizinců, pracujících v Čechách
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Na základě získaných analytických informací kontrolovali celníci vytipované subjekty ve všech ekonomických odvětvích. Jednalo se především o oblast ubytování, stravování, automobilový průmysl, zpracovatelský průmysl atp. Akce se průběžně zúčastnilo 581 celníků, kteří provedli 102 kontrol a v 68 případech zjistili porušení právních předpisů na úseku zaměstnávání cizinců.

Při kontrolních akcích celníci odhalili 607 cizinců, u kterých zjistili porušení zákona. Zaměstnavatelé v 299 případech nesplnili informační povinnost vůči příslušné Krajské pobočce úřadu práce. Šedesát sedm cizinců vykonávalo práci bez platného povolení k pobytu na území ČR a dvě stě čtyřicet jedna jich nemělo platné povolení k zaměstnání či zaměstnaneckou kartu.

Nejvíce případů podezření z nelegální činnosti cizinců zjistily Celní úřady pro Plzeňský kraj (113), Středočeský kraj (46), Královéhradecký kraj (21) a Celní úřad pro hl. město Prahu (16). Nesplnění informační povinnosti u cizinců z EU či neinformování o nástupu zaměstnání u cizinců ze „třetích zemí“ nejčastěji zjistily Celní úřady pro Plzeňský kraj (75), Středočeský kraj (69), Pardubický kraj (59) a Celní úřad pro hl. město Prahu (25).

Odhalená porušení vybraných ustanovení zákona o zaměstnanosti postoupí celníci místně příslušným Oblastním inspektorátům práce k zahájení správního řízení. Zaměstnavatelům, kteří umožnili cizincům výkon nelegální práce, hrozí sankce až do výše 10 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…