Celní správa: Úspěšný zásah proti cizincům pracujícím načerno

07.08.2021 20:15

Pardubičtí celníci během 14 dnů odhalili více než 20 nelegálně pracujících zahraničních dělníků. Firmám, které je zaměstnaly, hrozí pokuta až 10 milionů korun.

Celní správa: Úspěšný zásah proti cizincům pracujícím načerno
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Hlídky celníků se před nedávnem zaměřily na nelegální zaměstnávání lidí původem ze zahraničí ve stavebních firmách a provozech na výrobu plastových dílů v pardubickém a svitavském regionu. Na staveništích zjistily devět cizinců, kteří pracovali bez patřičného povolení od úřadu práce nebo mimo pracovněprávní vztah. Ve výrobnách plastových dílů odhalily 12 takových zaměstnanců, 11 z nich nepředložilo povolení k pobytu v tuzemsku a prokazovali se cestovními doklady s polským vízem.

Tomu, kdo umožní cizinci výkon práce bez povolení k zaměstnání, bez povolení k pobytu v tuzemsku, bez zaměstnanecké karty nebo jiného pracovněprávního vztahu, hrozí pokuta až 10 milionů korun. Právnická osoba, která zprostředkuje výkon nelegální práce, je postižitelná pokutou ve výši až 2 000 000 korun. Osoby bez povolení k pobytu v tuzemsku vedle postihu za nelegální práci ve výši až 100 000 korun budou vyhoštěny z republiky, náklady na vyhoštění je povinen uhradit zaměstnavatel.

Od začátku tohoto roku pardubičtí celníci zjistili celkem 70 nelegálně pracujících cizinců převážně z Ukrajiny, za celý loňský rok jich identifikovali 58. Informační povinnost k úřadu práce nesplnili zaměstnavatelé 120 osob cizí státní příslušnosti.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…