Celní správa: Ústečtí celníci hodnotili uplynulý rok

13.02.2023 17:56 | Tisková zpráva

Kromě fiskálního přínosu pro státní rozpočet, do kterého ústečtí celníci vybrali na clu, spotřební dani a dalších poplatcích více než 21 miliard korun, nepřestali celníci bojovat proti padělkům či potlačovat nelegální hazard a daňovém úniky.

Celní správa: Ústečtí celníci hodnotili uplynulý rok
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Na severu Čech zajistili během uplynulého roku téměř 10 tisíc kusů zboží, podezřelého z porušování některých práv duševního vlastnictví, a to zejména v kamenných provozovnách. Hodnota zajištěného zboží vyčíslená v ceně originálních výrobků dosáhla téměř 20 milionů korun. Mezi nejčastěji zajišťovanými komoditami bylo oblečení a textilní doplňky (bundy, mikiny, trička, čepice, obuv apod.), následovaly dětské hračky, stavebnice včetně sběratelských kartiček a drogistické výrobky jako např. prací prostředky, osvěžovače, parfémy i herbicidní přípravky. Zajištěné plagiáty se neoprávněně honosily logy renomovaných výrobců.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21912 lidí

Při kontrolách zaměřených na přepravu, skladování a prodej vybraných výrobků zajistili ústečtí celníci ve svém regionu bezmála 642 tisíc kusů nezdaněných cigaret, 15 tun tabáku,11 kilogramů zahřívaných tabákových výrobků a 532 litrů lihovin. Zabránili tak daňovým únikům ve výši 43 milionů korun. Na úspěšných záchytech se velkou měrou podíleli i služební psi vycvičení na vyhledávání tabákových výrobků.

Při kontrolách hazardu se celníci zaměřovali nejen na potírání nelegálního hazardu, ale také na legální kasina a herny. Příslušníci dohledu nad subjekty provedli na území Ústeckého kraje 47 kontrol, porušení zákona zjistili v 36 podnicích. Nedostatky plynuly zejména z neplnění povinností provozovatelů (např. neprovádění identifikace návštěvníků) a umístění reklam na budovách s herními prostory. Odhalili také dvě nelegální herny.

V oblasti kontrol zaměstnávání cizinců bylo provedeno celkem 54 kontrol, při kterých celníci prověřili 126 osob. Z 54 kontrol bylo 32 pozitivních. U pozitivních zjištění se jednalo o pět případů nelegálního zaměstnávání cizinců a 46 případů nesplnění informační povinnosti vůči úřadům práce.

V neposlední řadě se ústečtí celníci od září loňského roku do začátku ledna 2023 podíleli, společně s policií a armádou, na kontrolách slovenských hranic, zaměřených na nelegální přechod migrantů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Policejní kynologové obsadili přední příčky na MČR IGP

22:04 Policie ČR: Policejní kynologové obsadili přední příčky na MČR IGP

Svým umístěním si zajistili postup na mistrovství světa!