Český rozhlas uspěl s nominací skladby Františka Chaloupky na International Rostrum of Composers 2024

22.05.2024 13:21 | Tisková zpráva

Kompozice Alegory of the Cave II od současného skladatele Františka Chaloupky, kterou Český rozhlas nominoval, uspěla na 70. ročníku mezinárodní přehlídky International Rostrum of Composers (IRC) 2024 a byla ve své kategorii zařazena k devíti nejvýraznějším dílům doporučeným pro světové vysílání a koncertní uvedení.

Český rozhlas uspěl s nominací skladby Františka Chaloupky na International Rostrum of Composers 2024
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Je to výrazný úspěch. Skladba Františka Chaloupky během poslechové soutěžní přehlídky u řady zahraničních delegátů vzbudila nesmírný zájem,“ sdělil k jejímu ohlasu hudební producent Českého rozhlasu Martin Klusák. „Má mimořádnou atmosféru chvění nezávislého na čase. Dílčí vrstvy skladby jsou nahodilé, a přesto velice drobně rytmicky rozostřené, vytvářejí dojem organického (nikoliv perfektního) souznění. Autor hudebně ztvárňuje stejné otázky – Kdy poznáváme a kdy se ztrácíme ve vnitřní temnotě? – jaké si klade filozof Platón ve svém známém podobenství o lidské společnosti – Mýtu o jeskyni. Inspiraci nachází Chaloupka také v indických Védách a buddhistické filozofii, v nichž je popisován koncept čtyř cyklicky se opakujících věků (jug). Každá ze čtyř vět díla symbolizuje jednu tuto dobu. Jedná se o barvitou orchestrální hudbu, kterou ve světové premiéře na Ostravských dnech nové hudby v roce 2023 uvedl ONO Ostrava New Orchestra s dirigentem Jiřím Rožněm,“ představuje dílo Klusák.

„Český rozhlas tak po několika letech obnovil kontakt s touto platformou pro soudobou hudbu (přetrhlo ji covidové období) a jeho návrat k opětovné spolupráci je ze strany pořadatele přehlídky - International Music Council (IMC), velmi vítán,“ dodává Martin Klusák.

Prestižní přehlídku hostila v letošním roce od 14. do 17. května litevská rozhlasová stanice LTR Klasika ve spolupráci s Unií litevských skladatelů. Již 70 let představuje IRC jednu z nejvýznamnějších platforem rozhlasových dramaturgů v oblasti soudobé klasické hudby. Jejím cílem je podporovat výměnu tohoto žánru mezi vysílacími organizacemi. Soutěž se pořádá ve dvou kategoriích – ve Všeobecné a v Kategorii pro skladatele do 30 let. V každé z nich je zvoleno jedno vítězné dílo a několik děl tzv. Doporučených pro světové vysílání. Letos je vybírala porota složená z 21 zástupců národních rozhlasových sítí ze 4 kontinentů.

Ve Všeobecné kategorii zvítězila skladba Totentanz pro kontratenor, orchestr a elektroniku polského autora Rafała Ryterskeho a v kategorii mladých skladatelů pak Dán Thomas van Dun s dílem nazvaným Rocailles de l'après-vie… složeným pro velký ansámbl. V předchozím ročníku byly Doporučené kompozice odvysílány více než 700 rozhlasovými společnostmi a sítěmi.

Jako druhé dílo nominoval Český rozhlas Tři sirény pro tři ženské hlasy od renomované skladatelky Jany Vöröšové, která se stala součástí Hudby k siréně, společného projektu Českého rozhlasu a Orchestru Berg. Ten rezonoval a byl oceněn na mezinárodní soutěži Prix Europa v roce 2021.

Český rozhlas zaznamenává v Roce české hudby také nové celovečerní operní dílo Františka Chaloupky The Sell-Out / Zaprodanec (2024), které si od skladatele objednal festival NODO/ Dny nové opery Ostrava. Rozhlasové mikrofony tak zachytí světovou premiéru, která se koná v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě 27. června 2024. Režie a scéna - ROCC. Účinkují: ONO Ostrava New Orchestra, Canticum Ostrava a členové Ostravské bandy včetně sólistů, diriguje Bruno Ferrandis. Ve vltavském vysílání se pak Chaloupkova opera Zaprodanec objeví v programu Operní večer, a to společně s dílem Haštala Hapky.

International Music Council (IMC) je největší světová síť hudebních organizací a institucí, kterou založilo UNESCO a která se věnuje prosazování základních hudebních práv pro všechny lidi. Působí ve sto padesáti zemích na všech kontinentech a sdružuje národní hudební rady, mezinárodní, regionální a národní hudební organizace i specializované organizace v oblasti umění a kultury.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Akce v terénu, které pořádá Dům přírody Brd, si navštěvníci oblíbili

20:48 AOPK ČR: Akce v terénu, které pořádá Dům přírody Brd, si navštěvníci oblíbili

Dům přírody Brd v létě oslaví rok od svého otevření. Lidé si do nového návštěvnického střediska hned…