Český statistický úřad: Prodalo se méně nepotravinářského zboží i potravin

18.05.2023 19:02 | Tisková zpráva

Meziročně se tržby v maloobchodě v březnu snížily reálně o 8,1 %, meziměsíčně klesly o 0,7 %.

Český statistický úřad: Prodalo se méně nepotravinářského zboží i potravin
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) snížily v březnu reálně o 0,7 %, přičemž za nepotravinářské zboží klesly o 1,3 % a za potraviny o 0,3 %, naopak vzrostly za pohonné hmoty o 0,6 %.

Meziročně se maloobchodní tržby v březnu snížily reálně o 8,1 %, v tom za nepotravinářské zboží klesly o 9,7 % a za potraviny o 8,7 %, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 2,4 %.

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy v březnu meziročně poklesly, a to již jedenáctý měsíc po sobě. Oproti loňskému březnu se prodalo méně nepotravinářského zboží i potravin, naopak více pohonných hmot. Pokles tržeb zaznamenaly všechny sortimentní skupiny prodejen a také internetové a zásilkové obchody,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost meziročně klesly o 18,4 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 10,4 %, s kosmetickými a toaletními výrobky o 6,7 %, s oděvy a obuví o 3,8 %, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 3,4 % a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 1,3 %. Tržby z prodeje potravin se snížily ve specializovaných prodejnách o 9,1 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 8,6 %. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 1,8 %. Internetovým a zásilkovým obchodům2) tržby klesly o 4,0 %.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel3) reálně meziměsíčně klesly o 0,9 %. Meziročně se tržby zvýšily o 3,9 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly o 4,2 % a za opravy motorových vozidel o 2,8 %.

„Za celé první čtvrtletí se maloobchodní tržby snížily reálně meziročně o 7,3 %. Tržby za  nepotravinářské zboží klesly o 8,4 %, za potraviny o 7,8 %, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 0,3 %. Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby zvýšily o 4,3 %,“ dodává Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…