EK ČR: Problémy kolem exekucí

07.02.2014 18:16

Odpověď na dotaz čtenářky.

EK ČR: Problémy kolem exekucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Dotáz: Dobrý den,dostala jsem vyrozumění o mobiliární exekuce po té, co mi exekutor nařídil srážky z invalidního důchodu. Před vypsáním exekučního příkazu byl dluh uhrazen, stržením dvou důchodů z účtu. Nebyla jsem vyrozuměna ani o jedné exekuci dřív než po dvou letech od prvního rozsudku. Pokud jsem četla osudy dalších dlužníků, zarazilo mě kolik jich bylo o exekuci vyrozuměno až po delší době kdy nabyly výlohy dost značných rozměrů. V mém případě je dlužná částka nulová a soudní výlohy a výlohy exekutora přes dvacet tisíc. Vám připadá tato situace běžná? (ZDE)

Vážená paní Michaelo,

situace, kterou uvádíte ve Vašem příběhu běžná není. Řečeno zcela obecně: pakliže existuje dlužná částka, kterou dlužník neuhradil, bývá na tuto skutečnost upozorněn tzv. předžalobní výzvou, kterou musí zaslat věřitel nejméně 7 dní před podáním žaloby. Pakliže věřitel žalobu skutečně podá, dlužník (žalovaný) je vždy vyrozuměn soudem – soud buď vydá platební rozkaz, vůči kterému je možno bránit se včas podaným odporem, nebo žalovaného vyzve k vyjádření se k žalobě, případně je přímo předvolá k soudnímu jednání. Pokud se žalovaný k jednání nedostaví, může za daných podmínek soud rozhodnout i v jeho nepřítomnosti. Soud pak vyhotoví rozsudek, který je žalovanému taktéž zaslán. I vůči tomuto rozhodnutí je možno podat řádný opravný prostředek v podobě včasného odvolání.

I když dlužník zůstane pasivní i poté, co soudní řízení skončí v jeho neprospěch, stále má možnost situaci řešit – například se dohodnout s věřitelem na splátkovém kalendáři. Kdyby však nadále zůstal nečinný, může věřitel podat návrh na zahájení exekuce. Soud pověří soudního exekutora provedením exekučního řízení, o čemž je dlužník znovu vyrozumíván. Současně je mu doručena i výzva k dobrovolnému splnění ve 30denní lhůtě. Pakliže dlužník splní v této lhůtě, snižuje se odměna soudního exekutora o polovinu. Rychlá reakce se tedy vyplatí.

Váš případ bohužel poskytuje indicie svědčící právě o problému v doručování. Pokud dlužník změní svoji adresu (např. se přestěhuje) nebo se nezdržuje v místě svého trvalého bydliště, kam je občanovi jako účastníku řízení podle zákona jak soudem, tak soudním exekutorem doručováno, sám se připraví o možnost seznámit se s obsahem doručovaných písemností, a tak bohužel svojí vinou nemá možnost včas reagovat na příchozí písemnosti. Lze jedině doporučit přebírání pošty a včasné nahlášení případné změny adresy, event. lze využít služby přeposílání pošty. Není správné vyhýbat se příchozím zásilkám v domnění, že „jakmile je neotevřu, nejsou doručeny“. To je častý omyl, neboť úprava doručování podle občanského soudního řádu obsahuje tzv. doručení fikcí – zásilka se považuje za doručenou marným uplynutím 10denní lhůty od jejího připravení k vyzvednutí, i když se adresát s písemností fakticky neseznámil či její přijetí odepře.

Pakliže jste věděla o existenci rozsudku z nalézacího řízení a soud zahájil exekuci až dva roky poté,  lze bohužel jedině dodat, že právě tyto dva roky bylo možno dluh řešit před samotnou exekucí. Exekuce nemá být trestem pro dlužníka, nýbrž prostředkem ochrany práv věřitele. Nesmíte však zapomínat, že i jako dlužník máte v exekučním řízení svá práva – (1) smíte nahlížet do spisu v sídle soudního exekutora a ověřit si, v jakém stadiu se Vaše řízení nachází; (2) současně máte právo podat námitky proti příkazu k úhradě nákladů exekuce, pokud se Vám náklady exekučního řízení zdají příliš vysoké, ačkoliv jim bylo možno předejít včasnou domluvou s věřitelem či včasným uhrazením. Pokud se domníváte, že dlužná částka byla uhrazena stržením dvou důchodů z Vašeho účtu, máte (3) právo požádat soudního exekutora o vyhotovení oznámení o skončení exekuce. Pakliže byl postižen účet, na který Vám chodí invalidní důchod, máte pochopitelně (4) možnost vybrat si z tohoto účtu částku odpovídající dvojnásobku životního minima jednotlivce (tedy 2x3410,- Kč) a současně můžeme též doporučit kontaktovat příslušnou správu sociálního zabezpečení se žádostí o změnu způsobu vyplácení Vašeho důchodu (např. poštovní poukázkou, v hotovosti).

V každém případě se vyplatí zůstat v exekučním řízení aktivní – nestačí se spoléhat na to, že dlužná částka mohla být uhrazena srážkou dvou důchodů z účtu, nýbrž je třeba si výši zbývajícího dluhu či jeho samotnou existenci vždy ověřit dotazem soudnímu exekutorovi, případně požádat o vyhotovení oznámení o skončení exekuce, jak bylo nastíněno výše. Nelze než připomenout, že úplná úhrada dluhu je na odpovědnosti každého dlužníka a současně je jen v jeho zájmu, aby přistupoval aktivně ke všem řízením, která vůči němu soud zahájí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…