FN Hradec Králové: Lékaři již pomohli metodou TIPS více než 1200 pacientů

16.10.2017 8:39

Lékaři Radiologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové pomohli za 25 let metodou Transjugulární intrahepatální portosystémové spojky (TIPS) více než 1200 pacientům, kteří měli při jaterních onemocněních problémy se zvýšeným tlakem ve vrátnicové žíle. V České republice a v zemích bývalého sovětského bloku metodu TIPS použili poprvé hradečtí lékaři Antonín Krajina a Petr Hůlek na podzim roku 1992, hradecké pracoviště zůstává počtem provedených operací touto metodou největší v ČR.

FN Hradec Králové: Lékaři již pomohli metodou TIPS více než 1200 pacientů
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Metoda, která spočívá ve vytvoření spojky mezi vrátnicovou a jaterní žílou, což sníží přetlak v systému vrátnicové žíly, ve většině případů nahradila dříve používanou náročnější operaci. Tento výkon je prováděn pomocí katetrizačních technik, tedy je minimálně invazivní. Nevyžaduje ani celkovou anestezii. Kontrola celého výkonu je pomocí rentgenového přístroje. „První pacientkou byla před 25 lety seniorka ve věku 77 let s jaterní cirhózou, která opakovaně krvácela z jícnových varixů, díky provedené operaci žena žila ještě dva roky,“ řekl přednosta Radiologické kliniky prof. MUDr. Antonín Krajina CSc., který se s metodou seznámil při svém ročním studijním pobytu v Ústavu Charlese Dottera v americkém Portlandu.

Při první operaci metodou TIPS v ČR hradečtí lékaři použili ručně vyrobený stent, na jehož výrobě pracoval Krajina zhruba čtyři hodiny. „Pletl jsem to z drátu, chirurgických nití a vlasce doslova jako svetr, později začala tyto stenty vyrábět hradecká firma,“ vzpomíná přednosta. Před 25 lety byla poměrně obtížná i kontrola provedeného výkonu, lékaři využívali rentgenový přístroj z roku 1963, moderní angiografický přístroj nemocnice zakoupila v roce 1994. Další zlepšení v metodě přinesl v roce 2001 speciální potahovaný stent, který významně zvýšil průchodnost spojky.

Metodou TIPS operují lékaři v několika českých nemocnicích, celkem je ročně použitá až u 100 pacientů a v Hradci Králové se provede zhruba více jak třetina operací. V Hradci Králové lékaři odoperovali také zhruba tři desítky dětských pacientů.

Lékaři hradecké nemocnice předávají své zkušenosti s metodou dalším kolegům, například připravili 14 kurzů týkajících se této metody, ve kterých se školilo 96 lékařů ze 17 zemí, převážně východní, střední Evropy, ale i z Asie a Afriky. Také pomáhali provádět první operace touto metodou v devíti evropských a asijských zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…