FN Hradec Králové: Projekt Hlavokrční ortézy uspěl v soutěži Transfera Technology Days 2022

16.12.2022 16:14 | Tisková zpráva

Projekt Hlavokrční ortézy z Fakultní nemocnice Hradec Králové byl vybrán v letošním ročníku soutěže výzkumných projektů Transfera Technology Days 2022 mezi 11 finálových technologií, které byly na začátku prosince v Praze prezentovány panelu hodnotitelů. V hodnocení obecenstvem v sále byl vyhodnocen dokonce jako nejlepší projekt. Cílem soutěže je propojení vědy a byznysu.

FN Hradec Králové: Projekt Hlavokrční ortézy uspěl v soutěži Transfera Technology Days 2022
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Nová pomůcka vyvinutá Mgr. Petrou Šolínovou z Neurologické kliniky FN HK ve spolupráci s MUDr. Janem Mejzlíkem, Ph.D. (ORL klinika) a Mgr. Ivanou Dvořáčkovou, Ph.D. (úsek náměstkyně pro ošetřovatelskou péči) prostřednictvím dlahy přiložené a fixované k hlavě a trupu zajistí vzpřímené postavení hlavy a krku a stabilitu páteře u pacientů s neurologickými onemocněními, kteří kvůli takzvanému syndromu spadlé hlavy mají potíže s přijímáním potravy a například polykáním. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35221 lidí

Vzpřímená poloha hlavy snižuje riziko vdechnutí potravy a zároveň umožní uživateli provádět úkony běžných denních činností. Velkou výhodou pomůcky je snadná manipulace a údržba a možnost individuální výroby, přímo dle dispozic uživatele. Velkou konkurenční výhodou ortézy je fakt, že žádná jiná pomůcka, která by zajistila vzpřímené držení hlavy tak, aby bylo zachováno bezpečné polykání a kvalita života, na trhu v ČR není dostupná,“ stojí v popisu projektu.

Hlavokrční ortéza je nyní individuálně vyráběným zdravotnickým prostředkem na zakázku. Pacienti si ji mohou nechat vyrobit po na základě předpisu od odborného lékaře a schválení revizního lékaře. Pomůcka je hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Bližší informace o projektu je možné najít ZDE.

Do letošního již 3. ročníku soutěže Transfera Technology Days se přihlásilo přes 30 projektů, z toho z Fakultní nemocnice Hradec Králové to byly kromě Hlavokrční ortézy ještě výzkumné projekty Dezinfekce a Závěs pro paretickou horní končetinu. Do finálového klání porota vybrala celkem 11 projektů, absolutním vítězem se stalo speciálního magnetické čerpadlo Západočeské univerzity v Plzni. Více informací o soutěže je možné najít ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…