FN Hradec Králové: Pacientům budou sloužit dvě nové Angiografické linky

13.12.2022 13:29 | Tisková zpráva

Fakultní nemocnice Hradec Králové v těchto dnech dokončila instalaci nové Angiografické linky v prostorách Radiologické kliniky FN HK, která nahradí původní zhruba 11 let starý přístroj. Během léta příštího roku nemocnice obmění na této klinice i druhou Angiografickou linku, celková výše investice za oba přístroje se pohybuje přes 50 milionů korun.

FN Hradec Králové: Pacientům budou sloužit dvě nové Angiografické linky
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Angiografické linky umožňují lékařům provádět veškeré intervenční i diagnostické výkony v cévním řečišti. „Nové přístroje jsou vybaveny softwarovou technologií umožňující snížení dávek rentgenového záření o desítky procent při zachování kvality obrazu“, uvedl přednosta Radiologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové prof. MUDr. Antonín Krajina, CSc.

Angiointervenční oddělení Radiologické kliniky FN HK je umístěno v přízemí budovy Chirurgické kliniky, navazuje na Kliniku urgentní medicíny, pracoviště výpočetní tomografie a také operační sály.

Oddělení zajišťuje nepřetržitou 24 hodinovou službu. Toto angiointervenční oddělení úzce spolupracuje se všemi komplexními centry (cerebrovaskulární, kardiovaskulární, onkologické a traumacentrum), jsou zde například léčeni nemocní po cévní mozkové příhodě.  „V této oblasti jsme spádoví pro celou oblast bývalých východních Čech, důležitá je rychlost poskytnutí specializované péče, díky těmto zobrazovacím metodám jsme schopni uzávěr diagnostikovat a uzavřenou mozkovou tepnu katetrizačními metodami včas zprůchodnit,“ uvedl vedoucí oddělení prof. Krajina.

Další velkou skupinou jsou nemocní s krvácením ať již traumatickým či spontánním. Nejčastější příčinou traumatického krvácení jsou autonehody, u spontánních to bývají prasklá mozková aneuryzmata, choroby zažívacího a dýchacího ústrojí, aneuryzmata hrudní a břišní aorty.

Podle přednosty prof. Krajiny Radiologická klinika FN HK ročně na těchto dvou přístrojích poskytne péči zhruba čtyřem tisícům pacientů. Výkony jsou u pacientů dle jejich diagnózy časově odlišně náročné a pohybují se od několika desítek minut až po několikahodinové výkony. FN HK v posledních letech investovala do modernizace přístrojového vybavení stovky milionů korun, nemocnice kromě vlastních peněz využívá také peníze z evropských fondů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…