Hospodářská a sociální rada Mostecka se na jaře zabývala především budoucností regionu

31.05.2021 22:54

Jarní jednání Hospodářské a sociální rady Mostecka (HSRM) se stále ještě konala z hygienických důvodů elektronicky. I v dubnu a květnu tudíž dostali členové podklady elektronickou poštou a mohli k nim zasílat své připomínky a následně o navržených usneseních hlasovat.

Hospodářská a sociální rada Mostecka se na jaře zabývala především budoucností regionu
Foto: HSRM
Popisek: Hospodářská a sociální rada Mostecka

Společným jmenovatelem dubnového i květnového jednání HSRM byla budoucnost regionu. Jde o ní například ve Strategii komunitně vedeného místního rozvoje (Strategie CLLD), kterou členům rady představil předseda MAS Naděje Petr Pillár. Na území mstní akční skupiny proběhlo dotazníkové šetření, jehož cílem bylo získat informace o obcích, městech, ale také o rozvoji lokálního podnikání a zemědělství. Sešlo se více než 360 odpovědí a do zásobníku projektů bylo zaregistrováno na 150 projektových záměrů.

Zmapovat situaci v oblasti zaměstnanosti v návaznosti na postupný útlum těžby hnědého uhlí a uhelné energetiky je cílem dotazníkového šetření nazvaného „Budoucnost pracovníků v hornictví a uhelné energetice“. Výsledky hodlá využít takzvaná Uhelná platforma Ústeckého kraje, která se touto problematikou zabývá. Dotazníky byly během jarních měsíců rozeslány respondentům.

Na rozvoj a budoucnost regionu má jednoznačně vliv také řešení ekologických škod před privatizací hnědouhelných společností v Ústeckém a Karlovarském kraji. Čtvrtá aktualizace této koncepce byla na programu jednání HSRM, stejně jako informace z jednání meziresortní komise, která hraje důležitou roli v přerozdělování takzvaných vládních 18 miliard určených na tyto účely.

Anketa

Do Poslanecké sněmovny může být zvolen občan, kterému je alespoň 21 let. Je tato hranice správná?

hlasovalo: 13200 lidí

Na jednání regionální tripartity se v květnu dostal rovněž Plán transformace Ústeckého kraje s využitím Fondu pro spravedlivou transformaci v programovém období 2021 – 2027. Strategickým dokumentem bude v tomto případě připravovaný Plán územní transformace (PSÚT), jehož přípravou je pověřeno Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Jedním z členů Transformační platformy, poradního orgánu MMR, je i Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje. Ta se zapojuje i do tvorby dalších strategických dokumentů, do přípravy strategických projektů a produktivních investic i přípravy Operačního programu Spravedlivé transformace.

Pomoci strukturálně postiženým regionům si klade za cíl program RE:START, který se zaměřuje na Strategii hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje. Východiskem je Strategický rámec, který je pravidelně aktualizován a naplňován Akčními plány. Od roku 2017 do současnosti bylo v rámci dotačních titulů do postižených regionů poskytnuto více než 9 miliard korun. Na realizace projektů byly konkrétně do Ústeckého kraje poskytnuty necelé tři miliardy korun. Většina prezentací ke stěžejním tématům, která se na jednání v dubnu a květnu objevila, jsou k nahlédnutí na webových stránkách HSRM.

V červnu se uskuteční pravidelný sněm Hospodářské a sociální rady Mostecka, na jeho programu jsou kromě standardních bodů, které se týkají hospodaření HSRM v uplynulém roce, také například informace o výsledcích dotazníkového šetření o budoucnosti pracovníků v hnědouhelném hornictví.

Hospodářská a sociální rada Mostecka, z. s. vznikla v březnu roku 1999 jako apolitické občanské sdružení, jehož členy jsou fyzické a právnické osoby, instituce státní nebo veřejné správy, které žijí nebo působí na Mostecku. V současnosti má 59 členů. Hospodářská a sociální rada Mostecka, z. s. je členem Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje z. s., která sdružuje sedm okresních sdružení působících v rámci kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…