Hospodářská komora: Tuzemský průmysl i přes nedostatek vstupů letos vzroste o 8,2 %. Ekonomika si jako celek polepší o 3,5 %

06.08.2021 8:40

Podle nejnovější Komorové národohospodářské prognózy zpracované na základě modelu všeobecné ekonomické rovnováhy České spořitelny vzroste HDP letos o 3,5 % a v příštím roce o 4,6 %.

Hospodářská komora: Tuzemský průmysl i přes nedostatek vstupů letos vzroste o 8,2 %. Ekonomika si jako celek polepší o 3,5 %
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Přes nedostatek čipů a dalších surovin bude průmysl letos silný, spotřeba domácností ale zůstane opatrná. Příspěvek zahraničního obchodu k letošnímu růstu ekonomiky bude zanedbatelný i přes výraznou dynamiku dovozu a vývozu. Spotřeba domácností letos v důsledku vyšší inflace reálně vzroste spíše díky zrušení superhrubé mzdy než z důvodu růstu nominálních mezd. Nezaměstnanost vydrží na nízké úrovni i v roce 2022.

Na rozdíl od řady specializovaných českých i zahraničních pracovišť citlivěji vnímáme pro letošní rok zejména rizika směrem dolů. Jedná se především o epidemický vývoj a nedostatek vstupů vlivem přerušení dodavatelsko-odběratelských řetězců. Předpokládáme, že se tato rizika budou projevovat minimálně do poloviny příštího roku. Strukturální změna české ekonomiky, která byla koronavirovou krizí urychlena, může být v krátkém horizontu vnímána jako pozitivní i negativní riziko zároveň.

Hospodářská komora sbírá již více než deset let pravidelně dvakrát ročně informace o podnikatelském sektoru v ČR v rámci tzv. Komorového barometru. Kromě toho pravidelně pořádá mezi svými 16 tisíci členy řadu dalších šetření zaměřených na aktuální témata. Zpětnou vazbu o současném a očekávaném vývoji ekonomiky Hospodářská komora dále získává v rámci svých 25 odborných sekcí, sdružujících podnikatele a experty k dané problematice, na setkáních zástupců Hospodářské komory s čelnými představiteli firem v jednotlivých krajích nebo například také v rámci komorové poradny.

Hospodářská komora je jediným zákonným zástupcem podnikatelů v České republice a svojí jedinečnou regionální strukturou i pestrým odvětvovým zastoupením je jim blíže než státní správa či prognostické útvary velkých společností. I to byl důvod, proč se Hospodářská komora rozhodla od roku 2017 publikovat vlastní prognózu hlavních makroekonomických ukazatelů vývoje České republiky a za tím účelem spojila své síly s profesionály z České spořitelny včetně jejich technického instrumentária v podobě modelu všeobecné ekonomické rovnováhy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

7:02 Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

Ve Vsetíně se uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční a aut…