JAB jde do krajských voleb v čele s exhejtmanem Středočeského kraje Milošem Peterou

02.04.2024 19:24 | Tisková zpráva

Demokratické politické hnutí „JISTOTA A BUDOUCNOST“ (JAB) se bude ucházet o důvěru občanů v krajských volbách 2024. Rozhodla o tom republiková rada JAB na svém dubnovém setkání. Volebním lídrem byl zvolen předseda JAB Ing. Miloš Petera.

JAB jde do krajských voleb v čele s exhejtmanem Středočeského kraje Milošem Peterou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý hejtman Středočeského kraje Miloš Petera

V této fázi začal proces tvorby kandidátní listiny JAB pro volby do zastupitelstva Středočeského kraje. Kandidatura JAB v jiných krajích není zatím vyloučena.

Volebním lídrem politického hnutí JISTOTA A BUDOUCNOST (JAB) ve Středočeském kraji se stal bývalý úspěšný hejtman Středočeského kraje Ing. Miloš Petera, který je předsedou JAB a profesně předsedou představenstva VAK Nymburk. Součástí týmu kandidátů JAB budou místostarosta města Zdice a bývalý poslanec PSP ČR Richard Dolejš, ředitel Kulturního centra Hořovice Mgr. Přemysl Landa, ředitel MAS Karlštejnsko a ekonom Dr. Ing. Jiří Peřina a další zkušení komunální politici a osobnosti kraje.

Kandidátní listina JAB pro Středočeský kraj je v současné době ve stadiu zrodu a její konečná podoba bude známa v červenci letošního roku, podobně jako náš krajský volební program. Při tvorbě kandidátky jsme otevřeni všem nezávislým osobnostem, které se ztotožňují s našimi programovými cíli a mají předpoklady pro profesionální výkon členů krajského zastupitelstva a krajské vlády,“ upřesnil předseda JAB Ing. Miloš Petera.

Podle prvního místopředsedy JAB Richarda Dolejše chce hnutí JAB navázat především na úspěšné působení bývalého středočeského hejtmana Miloše Petery a řady dalších osobností působících v samosprávách.

Není nám lhostejné, co se v současné době ve společnosti a na úrovni krajské samosprávy děje. Situace si vyžaduje změnu návratem k normálu, tak aby se napravily negativní dopady asociálního a neprofesionálního působení současné republikové a krajské vládní garnitury. Přijdeme s volebním programem „šitým na míru“ potřebám většiny občanů, a to zejména v oblasti zachování kvalitní zdravotní péče, rozvoje venkova a dopravní infrastruktury, kvalitní dopravní obslužnosti a zejména stabilizace středního školství,“ uzavřel Richard Dolejš.

 

Programové cíle JAB – vize rozumu

Demokratické politické hnutí „JISTOTA A BUDOUCNOST“ (JAB) je subjektem s celorepublikovou působností. Bude se však soustředit především na aktivity v komunální a regionální politice a řídit se principy zastupitelské a přímé demokracie.

Hlavní inspirací a spojnicí hnutí jsou demokratické ideály Prof. Tomáše G. Masaryka (TGM). Ty lze považovat i v dnešním globalizovaném světě za stále aktuální, moderní a nadčasové. Jen díky lidskosti a rozumu lze získat jistotu a budoucnost. Z těchto principů vychází programová vize JAB:

  1. V duchu myšlenek TGM je třeba odmítnout absolutistické – autoritativní formy vlády jedinců či privilegovaných vrstev: „Demokracie je celkový názor na svět, hlásající zásady rovnosti nejen hospodářské a politické, nýbrž také duchovní a mravní. Cílem je svoboda jednotlivce ve všech oblastech veřejného života. Přeji si, aby nebylo bídy, aby všichni lidé slušně žili prací a v práci, aby každý měl pro sebe dost místa.“(TGM)

  2. Vymahatelnost práva, spravedlivý a pružný soudní systém, boj proti násilné trestné činnosti a korupci jsou základní podmínkou stability společnosti.

  3. Skutečná demokracie může fungovat za předpokladu udržení sociálního, ekologického a mezigeneračního smíru. Demokracie je tím silnější, čím silnější a početnější je střední vrstva společnosti.

  4. Ekonomickou kondici hospodářství je třeba mít v takovém stavu, aby i přes možné cyklické finanční krize byly občanům dostupné energetické zdroje, bydlení, zajištěny kvalitní veřejné služby včetně zdravotnictví, bezpečnosti, ale také spravedlivého a stabilního důchodového systému.

  5. Sociálně a ekologicky orientované tržní hospodářství má potenciál zajistit trvale udržitelný rozvoj a ekonomickou prosperitu. Tento funkční cílový model je perspektivní, motivační a spravedlivý.

  6. Český podnikatelský stav je nutné do budoucnosti učinit stabilitázorem a jádrem národní ekonomiky. Cílem je, aby naše firmy byly natolik silné a technologicky vyspělé, že sami budou součástí, či dokonce lídry na globálním trhu.

  7. České firmy, hlavně malé a střední, včetně živnostníků se neobejdou bez cílené veřejné podpory a vytváření zdravého a odbyrokratizovaného podnikatelského prostředí. Tomu by také měla odpovídat spravedlivá daňová politika.

  8. Působení zahraničního kapitálu je nezbytnou součástí naší ekonomiky a vytváří příležitosti i pro české firmy. Negativním jevem je však extrémní odliv zisků některých nadnárodních korporací z Čech do zahraničí. Tento škodlivý trend je nutné zvrátit a omezit.

 

Programové cíle JAB – vize rozumu

  1. Kapitál vygenerovaný na našem území za přispění našich lidských zdrojů a infrastruktury je žádoucí z větší části udržet v naší ekonomice a nasměrovat ho především do mezd, vzdělání, výzkumu a vývoje, ale také formou daní obcím, kde mají firmy provozovnu.

  2. Naše zemědělství je nutné přeorientovat tak, aby přispívalo k větší míře naší potravinové soběstačnosti a kromě toho plnilo svoji krajinotvornou roli. Je nepřijatelné, aby se naše země stala ekonomickou kolonií, a to nejen v oblasti potravinové politiky.

  3. V oblasti vodohospodářské politiky je třeba získat zpět pod veřejnou kontrolu vodní zdroje a vodohospodářské společnosti, které jsou v řadě případů v rukou cizího kapitálu.

  4. V modernizaci a investicích do školství, vědy a výzkumu je budoucnost naší země. Bez kvalitního vzdělávacího systému odpovídajícího 21. století není možné čelit konkurenci. Pozornost je třeba také věnovat komplexnímu rozvoji sportu a podpoře volnočasových aktivit dětí a mládeže. To souvisí s fyzickou a duševní kondicí mladé populace.

  5. Investice do dopravy, bydlení, moderních technologií a lidských zdrojů v oblasti zdravotnictví, veřejných a sociálních služeb jsou předpokladem k dalšímu rozvoji moderního státu. S kvalitou života souvisí i rozvoj kultury, architektury a památkové péče. Velkou část potřebných zdrojů lze získat efektivním a transparentním čerpáním fondů EU.

  6. V zahraniční politice je nezpochybnitelná a pro rozvoj našeho státu nezbytná účast ve strukturách NATO a EU. Zároveň však není účelné podporovat kroky směřující k dalšímu omezení suverenity naší země včetně zavádění povinných přerozdělovacích migračních kvót.

  7. Stát sociálních dávek je nadále neudržitelný. Je drahý a vede k pasivitě. Stát by měl být solidární se skutečně potřebnými, se všemi, kdo se ne vlastním zaviněním dostali do ekonomické a sociální nouze. Těm má povinnost stát adresně pomoci a zároveň je motivovat k aktivitě, pokud jim to situace, věk a zdraví umožňují.

 

Ing. Miloš Petera - předseda JAB

Richard Dolejš - první místopředseda JAB


 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…