Jihomoravský kraj: Letecké snímky nabízí srovnání před a po tornádu

11.08.2021 21:27

Jak vypadaly obce původně, co napáchalo tornádo a jak se změnily měsíc po zásahu záchranných složek? Srovnání nabízí letecké záběry, které si objednal Jihomoravský kraj.

Jihomoravský kraj: Letecké snímky nabízí srovnání před a po tornádu
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Pro potřeby krajského krizového štábu, jednotlivých odborů krajského úřadu, městských úřadů dotčených ORP, Integrovaného záchranného systému a veřejnosti byla vytvořena kompoziční webová aplikace „Tornádo“. Tam se shromažďují a zpřístupňují všechna dostupná data o zasaženém území.

„Jedná se zejména o ortofota, tedy letecké snímky s velkým rozlišením – 5cm/pixel a s časovým rozestupem, která zahrnují taky informace o budovách a jejich poškození a stavu technických sítí, tedy připojení na plyn a elektřinu. I díky této aplikaci bylo možné ve zkráceném režimu stanovit škody na majetku pracovníky krajského úřadu. Nejžádanější funkcí aplikace je funkce „stírání“, kdy je možno plynule překrývat a srovnávat letecké snímky před a po tornádu a měsíc po ukončení prací záchranných složek,“ uvedl krajský radní pro oblast informatiky Jiří Hlavenka.

Kromě této aplikace dal kraj hasičům a obcím s rozšířenou působností k dispozici i webové mapové služby, které jim umožňují připojit si zmiňovaná data i do svých webových aplikací.

Anketa

Kdo v Ústeckém kraji vyhraje volby?

hlasovalo: 9093 lidí

Aplikace je dostupná z Geoportálu Jihomoravského kraje ZDE.

Geoportál JMK – Jihomoravský kraj provozuje od roku 2009 webovou prezentaci Geografických informací Jihomoravského kraje. Tato prezentace zpřístupňuje prostorová data, aplikace, služby a informace, které se generují na krajské úrovni v oblasti Geografických informačních systémů (GIS).

V roce 2020 vznikla úplně nová podoba Geoportálu JMK, která přináší spoustu změn, zejména v uživatelské jednoduchosti a komfortu. Nyní lze Geoportál JMK plnohodnotně využívat také na mobilních zařízeních – je responzivní.

Jednotlivé informace a služby jsou rozděleny jednak tematicky a jednak uživatelsky. Po spuštění Geoportálu JMK narazíte na nejčastěji žádané informace a služby pro nejširší okruh uživatelů, další úrovně jsou pak zaměřeny na odbornější část uživatelů.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…