Jihomoravský kraj: Radní apelují na poslance - zasaďte se o spravedlivější rozdělování daňových příjmů

29.10.2021 12:39 | Tisková zpráva

Krajská rada se rozhodla v usnesení obrátit na nové poslance, předsedy politických subjektů, zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, k úpravě zákona o rozpočtovém určení daní ve smyslu spravedlivějšího rozdělování daňových příjmů krajům.

Jihomoravský kraj: Radní apelují na poslance - zasaďte se o spravedlivější rozdělování daňových příjmů
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

„Naším cílem není některým krajům peněžní prostředky sebrat a jiným dát, naším cílem je narovnat financování ze strany státu směrem ke všem krajům. V posledních letech jim stouply náklady, které na ně přenesla vláda, ale ty nejsou finančně kompenzovány,“ uvedl k rozhodnutí rady náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Jak následně dodal, jde o to, aby se už nyní tento problém přenesl do povědomí nově zvolených poslanců a problematika rozpočtového určení daní směrem ke krajům se dostala do programového prohlášení nové vlády. Největším problémem krajů je totiž jejich nespravedlivé financování ze státního rozpočtu, kde Jihomoravský kraj trpí nejvíc, a přichází tak o stovky milionů korun.

Na svém jednání krajští radní také vzali na vědomí usnesení komise organizační a legislativní. To radě doporučilo připravit k projednání v zastupitelstvu legislativní návrh na změnu pravidel rozpočtového určení daní ve prospěch Jihomoravského kraje v případě, že požadovaná změna součástí programového prohlášení nové vlády ČR nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…