Klaudiánova nemocnice: Kýlní den měl velký úspěch

24.04.2018 18:20

Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav pořádala po loňském úspěchu podruhé preventivní dvoudenní akci pro lidi, kteří se bojí, že mají kýlu.

Klaudiánova nemocnice: Kýlní den měl velký úspěch
Foto: mb-net.cz
Popisek: Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi

První den se nechalo vyšetřit 15 lidí, podruhé přišlo 33 pacientů, což je podle primáře chirurgického oddělení Jaroslava Touška počet jako za dva dny ordinační doby odborné ambulance. Velký počet účastníků akce svědčí o tom, že lidé dost často tento problém neřeší. Všichni pacienti totiž skutečně kýlu měli - jednalo se o různé lokalizace - tříselné, pupeční nebo kýly v jizvě.

"Všechna vyšetření probíhala ve velice přátelském duchu. Pacient ani lékař nebyl v žádné časové tísni, což umožnilo dokonalé vysvětlení problematiky. S počtem a skladbou pacientů jsem spokojen. Asi jedna čtvrtina pacientů byla mimo okres Mladá Boleslav – z Nymburka, Lysé nad Labem a Staré Boleslavi,“ uvedl primář Toušek. Někteří pacienti byli objednáni rovnou k výkonu, jiní byli odesláni ke kontrolnímu ultrazvuku. Vzhledem k úspěchu bude chirurgicko-traumatologické oddělení tuto akci opět opakovat.

Kýla je peritoneální výchlipka v místě oslabené břišní stěny v preformovaných místech - pupek, třísla, jizvy po břišních operacích (chirurgických, gynekologických, urologických). Projevuje se jako rezistence břišní stěny, plně nebo částečně vratitelný do břišní dutiny. Nejčastější součást kýlního vaku je tenké nebo tlusté střevo. Při zanedbání dochází ke zvětšování kýly a také může dojít k uskřinutí obsahu kýlního vaku - tedy porušení cévního zásobení orgánů, které jsou v kýlním vaku, a to si často vynutí odstranění daného orgánu, nejčastěji tenké kličky. Uskřinutí se projeví bolestivostí a vyžádá si akutní chirurgické řešení. Je tedy lepší operovat plánovaně než v akutním režimu, kdy je větší riziko vzniku komplikací. Vyšetření se pacienti obávat nemusejí, probíhá jako standardní vyšetření břicha, někdy při nejasnosti o přítomnosti kýly je pacient odeslán na sonografické vyšetření břicha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…