Kovosvit představil na MSV nový soustruh a odhalil plány na konec roku

01.10.2018 15:19

Razantní návrat do segmentu soustružení plánuje strojírenský podnik Kovosvit MAS. Na Mezinárodním strojírenském veletrhu představil zbrusu nový soustruh KL285. Charakteristickými rysy novinky jsou výkon, přesnost a trvanlivost. Oproti svému předchůdci, produkčnímu soustruhu SP280, se rovněž vyznačuje větší kompaktností a menšími rozměry. Kromě toho Kovosvit na svém stánku vystavil ještě pětiosé hi-tech vertikální obráběcí centrum MCU700 nové generace, které bylo poprvé představeno letos na jaře na Zákaznických dnech v Kovosvitu. Při neformálním setkáním s novináři také management firmy nastínil plány firmy do konce roku.

Kovosvit představil na MSV nový soustruh a odhalil plány na konec roku
Foto: Kovosvit MAS
Popisek: Kovosvit MAS

„Intenzivně pracujeme na tom, abychom splnili byznys plán, který se pohybuje na úrovni obratu ve výši 1,6 miliardy korun a zisku ve výši 30-40 milionů. Obchodně se nám to daří, bohužel se potýkáme s nedostatkem personálu. Ale provedli jsme náborovou kampaň a sérii opatření, které nám od října umožní navýšit výrobu strojů.,“ řekl Libor Kuchař, generální ředitel Kovosvitu MAS, a doplnil: „Mimo jiné jsme získali zhruba dvacet nových pracovníků z Ukrajiny. Montáž již máme kapacitně pokrytou, další pracovníky stále hledáme do brusírny a slévárny.“

Hlavní roli při setkání se zástupci médií ale sehrál nový soustruh KL285. Při navrhování a výrobě prototypu se technický úsek zaměřil kromě kvalitních parametrů a komponentů od předních světových dodavatelů též na ergonomii. Velký důraz je kladen na snadnost, přívětivost a komfort při ovládání a seřizování stroje. A také na jeho kompaktnost. „Z principů lean production vyplývá, že je velmi drahá pracovní plocha na halách. I na toto jsme pamatovali. Stroj je navržen tak, aby prošel dvoukřídlými dveřmi,“ upřesnil Petr Heinrich, technický ředitel Kovosvitu MAS.

Kovosvit v současnosti disponuje jedním prototypem nového soustruhu, ale ve výrobě má další dva. Po jejich důkladném otestování, do něhož se, jak je v Kovosvitu Mas zvykem, zapojí zákazníci, se dle plánů na jaře rozběhne sériová výroba soustruhu s tím, že v příštím roce se vyrobí zhruba dvacet kusů. Paralelně se bude pracovat na vývoji dalších modifikacích stroje s tím, že od roku 2020 by měl nový soustruh KL285 v produkci Kovosvitu zcela nahradit svého předchůdce SP280.

Masturn550 na stánku Heidenhain

Další novinkou prezentovanou na MSV je pětiosé vertikální obráběcí centrum MCU 700, které prošlo zásadním faceliftem tak, aby odpovídalo požadavkům a trendům, které určuje trh. Zásadní změnou je nový otočně sklopný stůl, tzv. kolébka, která umožňuje větší naklopení. Díky intergraci rozvaděče se také podařilo významně zmenšit zástavbové prostory, provzdušnil se design stroje, přepracovaný byl ovládací panel nově s 19 palcovou obrazovkou.

„S hi-tech stroji naší produktové řady MCU, které umožňují obrábění v pěti osách, jsme úspěšní zejména na náročných trzích Evropské unie. V letošním roce se nám podařilo prodat dvě obráběcí centra MCU630 do Holandska, další do Itálie, dva stroje MCU1100 putovaly k zákazníkovi do Francie. Velmi si ceníme toho, že se nám podařilo zdvojnásobit tržby na velmi náročném německém trhu,“ uvedl Libor Kuchař, kam převážně tento typ produkce Kovosvitu MAS směřuje.

MCV80 na stánku SST

Boháro na výstavě 100ries

Zastoupení má Kovosvit MAS také na výstavě 100ries, která u příležitosti oslav 100. výročí založení Československa představuje 100 příběhů či legendárních značek československého průmyslu. Kovosvit reprezentuje repasované univerzální soustružnické centrum s označením MCSY 80, které v sobě spojilo frézovací a soustružnické technologie, a které v 80. letech představovalo naprostou světovou špičku. Stroj, kterému strojaři neřeknou jinak než Boháro, má ještě dodnes mnoho podniků ve své výrobě.

Další stroj Kovsvitu MAS je k dispozici na stánku společnosti Heidenhain, kde je vystaven soustruh Masturn osazený novou hlavou se zvětšeným nástrojovým diskem a novou dotykovou obrazovkou. Další dva stroje Kovosvit MAS zapůjčil Svazu strojírenské technologie pro účely tradiční soutěže studentů v obrábění, která na MSV vyvrcholí. Konkrétně jde o stroje MCV750 s ovládacím systémem Siemens a velmi oblíbený stroj MCV800 se systémem Heidenhain.

„O obráběcí centrum MCV800, které jsme v Brně představili v minulém roce, je na trhu velký zájem, jednu dobu byl dokonce dlouho dopředu vyprodaný. Letos máme v plánu vyrobit 62 kusů tohoto stroje, což představuje pro tuto produkční novinku velký komerční úspěch,“ doplnil Libor Kuchař.

Konference s účastí Kovosvitu

Zástupci Kovosvitu MAS se zúčastní i doprovodného programu na veletrhu. Generální ředitel Libor Kuchař se svým příspěvkem vystoupí v úterý na konferenci Made in Czechoslovakia pořádané vydavatelstvím MAFRA. Technický ředitel Petr Heinrich je spolu s Janem Smolíkem z pracoviště RCMT při ČVUT v Praze řečníkem na odborné konferenci 3D tisk – trendy, zkušenosti a obchodní příležitosti 2018. Jejich příspěvek se bude týkat stroje WeldPrint 5X, který byl v minulém roce na MSV oceněn zlatou medailí. Stroj umožňuje 3D tisk z kovu a obrábění v jednom pracovním prostoru. Technologii byl v minulém roce udělen patent.

Soustruh KL285

Soustruh KL285, razantní návrat Kovosvitu MAS do segmentu soustružení

Společnost Kovosvit MAS, a.s. představila na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně nový CNC soustruh. Označení stroje KL je zkratkou z anglického Kovosvit Lathe a číslo 285 odkazuje na běžný obráběný průměr. Tento nový soustruh nahradí v sortimentu Kovosvitu MAS stroj řady SP280, který byl vyvíjen před více než 10 lety. Nový stroj byl vyvíjen s důrazem na jeho výkon, přesnost a trvanlivost.

Už změna označení důrazně ukazuje, že se jedná o zcela přepracovaný stroj, který nemá s původním soustruhem SP280 mnoho společného. Cílem techniků firmy Kovosvit bylo splnit u stroje KL285 bez jakýkoliv kompromisů veškeré tradiční hodnoty vyžadované od obráběcího stroje jako je přesnost, výkon, rychlost obrábění, spolehlivost. Ty dnes doplňují i další parametry, a to snadná ovladatelnost, ergonomie, nízká hlučnost, snadná servisovatelnost a v neposlední řadě i design.

Přesnost a kvalita jako základ

Obráběcí stroje Kovosvitu MAS, a.s., se prosazují svou přesností. U soustruhu KL285 jsme při řešení kinematiky vycházeli ze stále velmi oblíbených soustruhů řady S50/S80, a také řady Smarturn, které se v Kovosvitu dříve vyráběly. Základem je široké lože v celé délce pod supportem osy X k zajištění co nejvyšší tuhosti. Vřeteník je uložen na masivní konzole z polymerního betonu. Tento nový a stále více se prosazující materiál se kladně projevuje v útlumu vibrací a zabezpečuje kvalitní finální povrch po obrábění a díky nižšímu koeficientu přenosu tepla zlepšuje tepelnou stabilitu stroje. Koník je maximálně rozšířen opět z důvodu zvýšení tuhosti. Tyto části skeletu dávají sami o sobě velmi slušný základ pro výrobu přesných dílců v žádané kvalitě povrchu.

Lineární valivé vedení osy X, které se nachází v pracovním prostoru, je kalené v celém průřezu a je masivně zapřené do lože. Kuličkové šrouby a ložiska vřeteníku jsou od japonských dodavatelů. To opět podtrhuje důraz na přesnost a kvalitu stroje. Chtěli jsme postavit stroj v maximální kvalitě a subdodavatelé komponent jsou v podstatě z Německa, z Japonska a samozřejmě z České republiky. To dokladuje například použití nástrojové hlavy od firmy Sauter nebo upínacího válce od SMW Autoblock.

Právě tyto komponenty zaručují maximální výkonové charakteristiky tohoto nového soustruhu. O pohon hlavního vřetene se stará vestavný motor od firmy Siemens o výkonu 27 kW doplněný o přímé odměřování. Pohon koníka je realizován hydraulickým válcem s integrovaným odměřováním, který je řízen proporcionálním ventilem. Vlastní hydraulický agregát je umístěn v zadní části stroje tak, aby teplotně neovlivňoval stroj. Dále byla velká pozornost věnována hlučnosti agregátu, a zde se podařilo ve spolupráci s firmou Hydac dosáhnout velkého pokroku.

MCV80 na stánku SST

Uživatelský komfort a kompaktnost stroje

Z řídicích systémů stroje padla volba zcela logicky na firmu Siemens. Zde jsme zvolili Sinumeric 828D s 15“ dotykovou obrazovkou. Alternativní možností je Fanuc 0i-TF. Oba systémy jsou v podstatě celosvětovým standardem u CNC soustruhů a věříme, že plnohodnotně pokryjeme požadavky našich zákazníků. Při vývoji byl velký důraz kladen na snadnost, přívětivost a komfort při ovládání a seřizování stroje. Už není potřeba seřizovat například koncové snímače pro upínání sklíčidla nebo polohy koníka. Vše se nastavuje přímo na panelu stroje prostřednictvím uživatelských obrazovek řídicího systému, neboť obě zařízení jsou vybavena odměřováním. Z obrazovky se nastavují také tlaky upínacích zařízení, takže obsluha stroje nemusí seřizovat, jako doposud, mechanické prvky pro upínání při změně obrobku. Aby měla obsluha maximální komfort při ovládání stroje, zvolili jsme zcela nový typ panelu, který umožňuje náklon ve dvou směrech. To velmi ocení zejména zákazníci, kteří programují přímo na stroji.

Dále jsme se snažili o co nejlepší přístup do pracovního prostoru. Zde je vzdálenost od dveří k ose vřetena pouhých 350 mm. Přehlednost podtrhuje velké bezpečnostní okno do pracovního prostoru. Stroj je také energeticky optimalizován, ať hovoříme o rekuperaci energie pohonů nebo také o použití frekvenčních měničů pro řízení různých komponentů stroje. Vedle toho má zákazník možnost zvolit si šetření stlačeného vzduchu, a to vypínání hradicího vzduchu v neproduktivních časech stroje.

Z principů lean production vyplývá, že je velmi „drahá“ pracovní plocha na halách. I na toto jsme pamatovali. Stroj je navržen tak, aby „prošel“ dvoukřídlými dveřmi. Výška stroje je 1900 mm a šířka bez ovládacího panelu je 1752 mm. Stroj má vlastní délku 2755 mm a s dopravníkem třísek je celková délka 4105 mm. Dopravník třísek je také možné směřovat dozadu stroje. Toto řešení je vhodné například při začleňování strojů do automatizované linky. Design stroje vychází z funkčních a jednoduchých geometrických tvarů se snahou o dodržení čistoty provedení a navazuje na stroje MCU450 a MCV800Quick uvedené na trh počátkem letošního roku.

MCU 700

Tři modifikace dle přání zákazníka

Soustruh KL285 byl na MSV v Brně představen ve zpřesněném provedení. To znamená, že kromě tuhého skeletu stroje a konzoly vřeteníku z polymerního betonu, je stroj doplněn o vychlazování matic kuličkových šroubů, přírub osových motorů, posílené vychlazování vřeteníku a také vychlazování v místě spojení vřeteníku s nosnou konzolou. Uvedené vybavení soustruh KL285 teplotně stabilizuje a využití najde zejména při obrábění vysoce přesných dílců.

Představovaný soustruh je ve dvouosém provedení s koníkem, s naháněnými nástroji, osou C a koníkem. V tomto provedení bude nabízen v roce 2019 našim zákazníkům. Varianta s osou Y a protivřetenem bude představena v roce 2019. Tudíž přijde s mírným posunem na trh. Plánovaným záměrem bylo nabídnout zákazníkům nejprve základní konfiguraci včetně standardního příslušenství. Ze zvláštního příslušenství si zákazník může volit například nástrojové rozhraní BMT nebo naháněné nástroje až na 12000 ot/min, sondu měření nástrojů a obrobků, středová chlazení.

Stroj bude vyráběn ve třech modifikacích, s různým stupněm vybavenosti – CLEVER, QUICK a SUPER PRECISION. Nejjednodušší verze CLEVER bude mít ovládací panel zabudovaný do krytování stroje a bez komponentů, které zabezpečují zvýšenou přesnost. Provedení QUICK se liší od předchozí varianty komfortním naklápěcím panelem řídicího systému. Stroj s nejvyšší úrovní vybavenosti SUPER PRECISION je navíc osazen prvky, které zajišťují jeho zvýšenou přesnost.

Tím si zákazník může opravdu stroj přizpůsobit jeho technologickým záměrům.

Soustruh KL285

Kompatibilita s požadavky Průmyslu 4.0

Nový soustruh KL285 bude, podobně jako další stroje z portfolia Kovosvit MAS, a.s., kompatibilní s požadavky „Průmyslu 4.0“. Pokud zákazník bude tuto funkcionalitu požadovat, stroj může zasílat monitoring zvolených veličin přímo do zvoleného systému tak, aby vedoucí či manažeři výroby věděli, jestli stroj pracuje a na kolik je vytížený. Samozřejmostí je, že stroj bude připraven na robotizaci a možnost začlenění do výrobních linek. Stroj je vybaven v tomto ohledu například automatickým otvíráním dveří. Případnou aplikaci na konkrétní technologii zpracuje divize MAS Automation přímo v Kovosvitu.

Kombinace uvedených parametrů zaručuje stroj, který bude výkonný, přesný a trvanlivý. Pracovníci firmy Kovosvit MAS, a.s., vložili do návrhu a realizace stroje dlouholeté zkušenosti, které budou pro rozvoj segmentu soustružení klíčové, a věříme, že stroj KL285 ocení i naši zákazníci.

O společnosti Kovosvit MAS, a. s.
Společnost má téměř osmdesátiletou tradici ve výrobě a vývoji obráběcích strojů. Je nositelem mnoha ocenění za technický přínos ve vývoji obráběcích strojů v České republice. Svým výrobním sortimentem se orientuje hlavně na subdodavatele pro automobilový, energetický, letecký a strojírenský průmysl. Kovosvit MAS nabízí svým zákazníkům komplexní služby, individuální řešení, flexibilitu a výrobky té nejvyšší kvality. V září roku 2016 vstoupila do Kovosvitu MAS jako strategický investor společnost INDUSTRY INNOVATION. Přestože INDUSTRY INNOVATION spolupracuje s holdingem CZECHOSLOVAK GROUP, působí samostatně a není členem tohoto holdingu, do něhož nepatří ani organizačně ani z hlediska manažerských procesů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…