Kraj Vysočina: Kopie legendárních Stínadel stojí na Hradě v Ledči nad Sázavou

16.08.2019 21:20

Tři roky trvalo Milanu Teslevičovi vybudovat základ jediného muzea věnovaného významnému českému spisovateli Jaroslavu Foglarovi.

Kraj Vysočina: Kopie legendárních Stínadel stojí na Hradě v Ledči nad Sázavou
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Expozice aktuálně čítající šest místností se nachází na Hradě Ledeč nad Sázavou v blízkosti Sázavy s dohledem na Sluneční zátoku, kterou Foglar popisuje ve svých dílech. Muzeum, které vzniklo k výročí 110 let narození Jaroslava Foglara a až s pedantskou precizností dokumentuje život a dílo spisovatele si stejně jako náměstek hejtmana Kraje Vysočina Martin Kukla můžete prohlédnout i s autorem expozice.

Ve spolupráci s městem Ledeč nad Sázavou a správou hradu tady vznikla v rekordním čase expozice, kterou zdobí stovky portrétů Jaroslava Foglara od jeho čtyř let až do roku 1999. Malíř, ilustrátor a autor expozice Milan Teslevič je podle získaných nejen portrétových fotek všechny vlastnoručně kreslil metodou stínování propisovací tužkou. Jeho portrétování Jaroslava Foglara má od letošního června také vlastní zápis v České knize rekordů a kuriozit. „K rekordu bylo přihlášeno 340 portrétů, ale už nyní připravuju knihu portrétů, kde jich bude shromážděno na pět stovek,“ upozorňuje Milan Teslevič. Podle jeho návrhu postupně vznikají velkoformátové tapety navozující atmosféru jednotlivých zákoutí románových Stínadel. Nechybí početná sbírka ježků v kleci, z různých materiálů, různých velikostí umístěných v originální šestiboké vitríně. „Jako malý kluk jsem po přečtení Rychlých šípů musel mít vlastního ježka v kleci. Mezi  vystavovanými originály jsem objevil i jeden podobný tomu mému,“ říká Martin Kukla.

Obrovské množství dobového materiálu, ale i autentických rekvizit z knih, které do muzea v Ledči nad Sázavou posílají lidé z celé republiky zasazuje Milan Teslevič do scén téměř dogmaticky kopírujících scény z Foglarových knih – například skutečná Stínadla, velkým překvapením bude do budoucna rozšíření muzea o prostory půdy hradu, kde má vzniknout nejen klubovna Rychlých šípů, ale i scéna volby velkého Vonta z kostela sv. Jakuba. Milan Teslevič pravděpodobně částečně rozluštil „záhadu“ kultovní možná pražské čtvrti, ve které se Záhada hlavolamu odehrává, byť autor její identitu nikdy neprozradil. Staré pavlače, křivolaké uličky byly totiž ve své době typické pro  každé větší město, ulici Stínadla najdete i v Ledči nad Sázavou. Jen ty vzkazy na zdech domů tu chybí...

Foglarovi příznivci a obdivovatelé jeho autorských knih mohou pobýt v replice jeho domácnosti. Vše musí být přesně  na svém místě – od sirek po telefony. Vše precizně a přesně položeno na místa, která dokumentují fotografie. Foglarův osobní život je v expozicích zachycen sérií dokumentů – nechybí vysvědčení, skautské průkazy, korespondence, novinové články, medaile, dopisy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.