Liberální institut: Zrušit státní dotace do zemědělství a otevřít hranice pro pracovníky

29.11.2023 16:03 | Tisková zpráva

ČR by měla zcela zrušit nebo radikálně omezit dotace do zemědělství, protože často směřují k velkým podnikům, kterým jen zvyšují zisk. Dotace z EU by měly být přesměrovány do větší automatizace a robotizace českého zemědělství, což by v následujících letech přineslo značný nárůst produktivity. Stát by měl v sektoru zrušit nebo navýšit migrační kvóty, aby byla uspokojena poptávka zemědělců po pracovní síle, která nemůže být uspokojena ze strany české populace. Takové jsou hlavní závěry druhé části studie Založeno na faktech, kterou dnes vydává Liberální institut.

Liberální institut: Zrušit státní dotace do zemědělství a otevřít hranice pro pracovníky
Foto: Facebook
Popisek: Liberální institut - logo

Čtyřdílná studie Založeno na faktech vychází postupně po částech. Druhá část studie je zaměřená na oblast zemědělství a navazuje na minulý týden zveřejněnou studii o energetice. „Cílem naší analýzy bylo najít problematické oblasti nejen z pohledu tohoto sektoru, ale také ekonomiky jako celku. Omezení národních dotací, přesměrování evropských a navýšení nebo opuštění migračních kvót jsou z našeho pohledu zásadními reformami, které by českému zemědělství pomohly k větší efektivitě a konkurenceschopnosti. Všechny návrhy samozřejmě podkládáme poznatky z odborné literatury a zkušenostmi ze zahraničí,“ uvádí národohospodářský analytik a autor studie Jan Šincl.

Popis současné situace českého zemědělství a jeho problémů i návrhy reforem jsou obsahem studie, která je k přečtení na našem webu ZDE.

Studie Založeno na faktech vychází po částech během listopadu a prosince. Po energetice a zemědělství budou následovat oblasti školství a regulace životního stylu. Jde o jednu ze studií, které daly dohromady ekonomické think-tanky podobné Liberálnímu institutu v řadě dalších evropských zemí (v Německu, Francii, Polsku, Itálii, Řecku, Rumunsku a Španělsku). Studii pro celou EU dává dohromady v Bruselu sídlící think-tank Epicenter, který rovněž celý projekt koordinuje.

Epicenter celý projekt řídí, rovněž poskytuje finanční prostředky na výzkum a informační kampaň. Studie, kterou dnes zveřejňujeme, je ovšem dílem výhradně naším. Liberální institut si sám vybral oblasti, ve kterých bádal a sám zvolil metodiku. Analytické práce probíhaly od září do listopadu letošního roku,“ dodává Martin Pánek, ředitel Liberálního institutu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Liberální institut: Zrušit státní dotace do zemědělství a otevřít hranice pro pracovníky, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAchtung , 29.11.2023 17:02:03
Zrušit státní dotace parazitům v Liberálním institutu.

|  5 |  0

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …