MHMP: Hlavní město dál rozšiřuje podporu rozvoje pobytových služeb pro seniory

26.07.2021 15:33

Hlavní město v rámci nového systému podpory a financování pobytových služeb pro seniory v městských částech plánuje rozšířit počet lůžek až o 400, a to už do roku 2024. Například městská část Praha 3 nyní vyhlašuje soutěž o návrh na dům sociálních služeb v ulici Pod Lipami. Cílem je nalézt architektonický návrh nového zařízení poskytujícího komplexní pobytovou péči pro seniory a zároveň tým architektů, který bude následně celý projekt zpracovávat a projednávat.

MHMP: Hlavní město dál rozšiřuje podporu rozvoje pobytových služeb pro seniory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Hlavní město od loňského roku pilotuje nový systém podpory a financování sociálních služeb, kdy podpořilo projekty Prahy 11, 15 a Prahy-Petrovice. Celkem tyto městské části získaly od pražského magistrátu přes 120 milionů korun spolu s dlouhodobou podporou projektů do následujících let, která se bude týkat financování provozu a zařazení do sítě služeb, jakmile budou objekty dokončeny. Předpokladem tohoto systému je také kofinancování ze státních prostředků. Podpořené projekty proto také žádají o finance na výstavbu v každoročně vyhlašovaném programu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, kam se dále se svým projektem přihlásila také například Praha 14.

Milena Johnová, radní hl. m. Prahy pro sociální politiku a zdravotnictví, upřesňuje: „Projekt v Praze 3 je dalším příkladem toho, jak by měla ideálně vypadat spolupráce hlavního města a městské části při rozvoji lůžkové péče pro Pražany. Městská část aspiruje na poskytování kvalitní péče pro své občany a hlavní město k tomu zajišťuje podmínky od přípravy projektů, přes kofinancování výstavby nebo rekonstrukce až po financování péče. Projekty jsou projednávané komisí pro důstojné stárnutí hlavního města, Institutem plánování a rozvoje a experty na seniorské bydlení a péči, aby se moderní služba plánovala již ve fázi záměru.“

V Praze 3 se jedná o objekt domu sociálních služeb, který by měl stát na místě současné budovy Ošetřovatelského domova v ulici Pod Lipami. Domov by měl technicky a provozně vyhovovat současným požadavkům, respektovat měřítko okolní zástavby a zachovat i velkou zahradu mezi stávajícími bytovými domy. Zadání soutěže zástupci radnice v rámci jara tohoto roku konzultovali i s lidmi bydlícími v nejbližším okolí.

„Praha 3 se rozhodla připravit záměr na výstavbu nového domu sociálních služeb, protože je potřeba navýšit kapacity komplexní pobytové péče o seniory, zejména služeb Domova se zvláštním režimem. Rádi bychom klientům i zaměstnancům domova sociálních služeb poskytli komfortní prostředí, které bude odpovídat současným trendům a poznatkům jak v oblasti péče o seniory, tak v oblasti architektury,“ popisuje Ondřej Rut, místostarosta MČ Praha 3 pro sociální oblast.

Milena Johnová doplňuje: „Od předchozích vedení pražské radnice jsme zdědili deficit přes tisíc lůžek a neexistující systém rozvoje kapacit. Díky osvětě a usilovné snaze ale přibývá městských částí, které chápou, že rozvoj služeb pro seniory je nyní stejně velkou prioritou pro obec a obecní služby, jako je rozvoj škol a školek pro děti. Spolupráce s Prahou 3 podobně jako předtím s Prahou 14 nebo Petrovicemi potvrzují, že Pražané nakonec budou mít služby, které potřebují.“

Soutěž se vypisuje jako užší, anonymní a jednofázová. Termín odevzdání soutěžních návrhů je v prosinci 2021 a bude je hodnotit porota složená ze zástupců městské části a nezávislých odborníků, kteří mají s tímto druhem staveb dlouhodobé zkušenosti. Předsedou soutěžní poroty bude architekt Michal Kohout, v porotě dále zasedne architektka Irena Šestáková, architekt Pavel Nasadil a zástupci radnice. Městská část na přípravě soutěže spolupracovala s Českou komorou architektů a organizací CBArchitektura. Výsledky soutěže budou veřejnosti představeny na začátku příštího roku. Soutěžní podmínky jsou dostupné na profilu zadavatele a ve věstníku veřejných zakázek ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

22:08 Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

Mimořádný zážitek z návštěvy ojedinělé přírodní a technické památky chce do budoucna připravit zájem…