MHMP: Situace v čistírně odpadních vod se po loňské havárii zlepšila

17.08.2017 8:56

Provozovatel Ústřední čistírny odpadních vod Praha (ÚČOV), Pražské vodovody kanalizace, a.s., (PVK) provedl řadu opatření, která snižují možnosti havárie na zařízení čistírny a zlepšují čistící proces. Reagoval tak na havárii Ústřední čistírny odpadních vod Praha na Císařském ostrově loni v září a následný zápach z areálu kalového hospodářství Drasty.

MHMP: Situace v čistírně odpadních vod se po loňské havárii zlepšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Jde o celou škálu nápravných opatření, která jsou účinná. Celkově je možno hodnotit stav ÚČOV jako zlepšující se. S realizací investic Pražské vodohospodářské společnosti, a.s., (PVS) bude zajištěna vyšší bezpečnost a odolnost provozu ÚČOV proti havarijním situacím.

„Jsem ráda, že se situace zlepšila. Očekávám ale, že příště budeme jako město informováni podstatně dříve a podrobněji. A doufám, že se odborníkům podaří zjistit příčinu havárie,“ komentuje situaci radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Situace v čistírně odpadních vod

Dne 29. 9. 2016 došlo k nátoku odpadních vod (OV) s neznámými hydrofobními látkami, které ovlivnily proces anaerobní stabilizace směsného surového kalu ve vyhnívacích nádržích a z tohoto důvodu byla vyhlášena havárie II. kategorie kalového hospodářství ÚČOV Praha.

Pro snížení následků havárie a zajištění čistícího procesu ÚČOV Praha na odtoku do recipientu byla ze strany provozovatele Pražských vodovodů a kanalizací, a.s., (PVK) učiněna následující zásadní nápravná opatření: Zajištění chodu modifikované odstředivky včetně vápenného hospodářství, za účelem stabilizace části směsného surového kalu, který nebylo možné zpracovat ve vyhnívacích nádržích. K zajištění snížení zatížení vyhnívacích nádrží provozovatel přistoupil k čerpání surového nevyhnilého kalu na kalová pole Drasty. Zvýšil dávkování chemikálii do vyhnívacích nádrží k potlačení pěnění a stabilizaci hladin.

V září a říjnu 2016 a během května a června 2017 provedl sanaci usazovacích nádrží. Dále zvýšil frekvenci čištění a odvzdušnění tepelných výměníků a přečerpávání kalu mezi vyhnívacími nádržemi. Přistoupil k testování a dávkování nových chemikálií do vodní linky i do surového směsného kalu za účelem jeho stabilizace. Zahájil pravidelný postřik kalových polí Drasty dezodorizačními prostředky.

Celá situace byla vzhledem k opakovaným nátokům vysokého organického znečištění a problémy se stabilizací kalu konzultována s odborníky VŠCHT.

K 31. 7. 2017 byl stav a výsledky procesu čištění odpadních vod standardní, odpovídající ročnímu období. Situace kalového hospodářství se zlepšuje, nadále je nutno část kalu zpracovávat stabilizací vápněním. Dochází k občasnému kolísání teplot a hladin ve vyhnívacích nádržích. Z tohoto důvodu trvá havárie II. kategorie. Od 18. 5. 2017 není kal čerpán na kalová pole Drasty, zde probíhá aplikace dezodorizačních prostředků a vývoz vyhnilého stabilizovaného kalu. Rizikovým faktorem bude sezónní zvýšení zatížení ÚČOV, které pravidelně začíná v polovině září. Reakci technologie nelze předvídat. Ze strany Pražské vodohospodářské společnosti, a.s., je v současnosti pro řešení stabilizace kalového hospodářství ÚČOV Praha v rámci investičních akcí zajišťována obnova 9 ks výměníků tepla pro ohřev kalu. S ohledem na dlouhé dodací lhůty výměníků a nutnost provádět práce za provozu kalového hospodářství ÚČOV byla postupná demontáž a výměna zařízení zahájena začátkem července letošního roku a potrvá do března roku příštího. Kromě toho bude přerušena realizace rekonstrukce vyhnívacích nádrží a sanace poslední dvojice vyhnívacích nádrží bude odsunuta tak, aby při uvedení Nové vodní linky do zkušebního provozu byla pro zpracování kalu k dispozici plná kapacita kalového hospodářství ÚČOV.

V rámci investic PVS je dále připravována instalace stabilního sila na vápno a jeho dávkování do šnekových dopravníků pro zajištění možnosti hygienizace surového směsného kalu ze dvou odstředivek.

V srpnu 2017 bude ve spolupráci s VŠCHT Praha provedeno posouzení změn v charakteru pražských odpadních vod s cílem zjistit, zda se mimo havárie ze září 2016 na současném stavu (pěnění v důsledku tvorby a množení tzv. vláknitých bakterií) nepodílí také tyto změny. Posouzení bude zvažovat možné dopady na Stávající i Novou vodní linku ÚČOV.

V současné době je též posuzováno doplnění biologické části Nové vodní linky o zkrápění pro případ pěnění v průběhu biologického procesu.

Pokud by se potvrdila pracovní hypotéza, že se na tomto stavu podílí vyšší obsah tuků v pražských odpadních vodách, budou zvážena opatření na zvýšení účinnosti odstraňování tuků u obou vodních linek (Stávající i Nové vodní linky ÚČOV) a to buď intenzifikací funkce stávajícího zařízení na odstranění tuků, nebo předřazením další jednotky na zvýšení této účinnosti.
V současné době nechává PVS zpracovávat studii na instalaci zařízení pro zvýšení produkce bioplynu, které zároveň zajistí vyšší stabilizaci kalu.

Celkově je možno hodnotit stav ÚČOV jako zlepšující se. V současné době realizovaná opatření jsou účinná. S realizací investic PVS bude zajištěna vyšší bezpečnost a odolnost provozu ÚČOV proti havarijním situacím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…