MŠMT: V Bruselu jednala Rada EU pro konkurenceschopnost

29.09.2019 15:32

Zástupci MŠMT se dnes zúčastnili jednání Rady EU pro konkurenceschopnost zasedající ve složení ministrů odpovědných za agendu výzkumu. Hlavními tématy jednání byla dlouhodobá strategie udržitelného růstu a synergie mezi devátým rámcovým programem EU pro výzkum a inovace „Horizon Europe“ (2021-2027) a dalšími unijními programy. Českou delegaci vedl zástupce vedoucího Stálého zastoupení ČR při EU v Bruselu Jaroslav Zajíček.

MŠMT:  V Bruselu jednala Rada EU pro konkurenceschopnost
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

V rámci prvního bodu jednání Rady EU byla vedena diskuse na téma „Rozvoj naší ekonomické základny: vize dlouhodobé strategie udržitelného růstu“.

Tento dokument by se měl stát základem pro budoucí závěry finského předsednictví k udržitelnému růstu. Předsednictví proto vyzvalo členské státy, aby zvážily, zda mají stěžejní body dokumentu přispět k pracovnímu programu Evropské komise pro následující pětileté období. Česká republika takto navrhované priority podpořila a upozornila na skutečnost, že výzkum a inovace je nezbytné vnímat jako klíčový element přinášející znalostní řešení socioekonomických výzev, jimž čelí evropská populace, a měly by být reflektovány napříč sektorovými politikami EU. Je však potřeba zajistit správné nastavení implementace těchto priorit a stanovit jasné, ambiciózní a splnitelné cíle, které by přispěly k dlouhodobě udržitelnému rozvoji EU.

Druhý bodem jednání bylo téma „Balíček Horizon Europe: Synergie s ostatními programy“. V rámci toho balíčku se hovořilo tzv. „pečeti excelence“ (Seal of Excellence) tedy o možnosti finanční podpory vysoce kvalitních, nicméně doposud nefinancovaných návrhů projektů předložených do výzev rámcového programu „Horizon Europe“. Tyto projekty by měly být v budoucnosti financovány z alternativních zdrojů podpory, a to včetně Evropských strukturálních a investičních fondů. Česká republika považuje za důležité, aby posilování synergií mezi jednotlivými programy EU a sektorovými politikami EU, bylo i nadále podporováno zjednodušením a harmonizací administrativních a finančních pravidel, a v tomto ohledu podpořila myšlenku, aby se návrhy projektů jednou předložené do hodnotícího procesu rámcového programu „Horizon Europe“, stávaly automaticky kompatibilní s evropskými pravidly veřejné podpory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…