Ministerstvo obrany: Na akci Prague Harley Days cílila armáda hlavně na aktivní záložníky

10.09.2021 11:19

Vstup do aktivní zálohy v době pandemii mírně poklesl. Bylo to dáno hlavně tím, že byla znemožněna nebo výrazně omezena možnost vyšetření vojáků ve vojenských zdravotnických zařízeních, které je podmínkou pro vstup do armády. Lékaři a zdravotnický personál byli nasazeni v boji proti koronaviru.

Ministerstvo obrany: Na akci Prague Harley Days cílila armáda hlavně na aktivní záložníky
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Armáda se nyní zaměřuje hlavně na zájemce o službu v aktivní záloze, a to i formou náborových a prezentačních akcí. Jedna taková se konala o víkendu od 3. do 5. září 2021 na holešovickém výstavišti v rámci Prague Harley Days. Nevšední podívanou zpestřili motocyklovým fanouškům příslušníci Ozbrojených sil ČR, kteří se do přehlídky zapojili ukázkou současné i historické techniky.

„Osvědčilo se nám, že nejlepší způsob, jak představit široké veřejnosti práci profesionálních vojáků a záložníků, jsou právě akce na veřejnosti, kde si zájemci o službu v armádě mohou techniku a vybavení nejen prohlédnout a vyzkoušet, ale také si promluvit s vojáky o jejich zkušenostech,“ uvedla brigádní generálka Lenka Šmerdová.

Mezi návštěvníky, kteří zavítali k vojákům, byli zájemci o službu k aktivní záloze. O podrobnosti se nejvíce zajímali bývalí „záklaďáci“ a studenti vysokých škol.

„Jejich motivem je hlavně to, že se chtějí podílet na obraně naší vlasti a chtějí být naší zemi prospěšní. Řada z nich má za sebou základní vojenskou službu, takže částečně mají představu, co je v aktivní záloze čeká,“ vysvětlil pracovník rekrutačního pracoviště Plzeň praporčík Radek Kokoška.

K 1. září 2021 slouží v aktivní záloze 3 515 vojáků, z toho 337 žen. Jednotky aktivní zálohy nejsou jen při krajských vojenských velitelstvích, u pozemních jednotek a leteckých základen, ale také u speciálních sil, kybernetických sil, Hradní stáže či Vojenské policie. Největší zájem mají občané o pozice střelců, řidičů a operátorů bojových vozidel.

Do aktivní zálohy může vstoupit občan České republiky, který dosáhl věku 18 let, je trestně bezúhonný, zdravotně způsobilý, má alespoň výuční list a nepodporuje extremismus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…