Ministerstvo pro místní rozvoj: Toulavé boty s IROP zanechají stopy ve čtyřech krajích

09.08.2022 16:11 | Tisková zpráva

Památky revitalizované z evropských dotací lákají na prázdninové výlety

Ministerstvo pro místní rozvoj: Toulavé boty s IROP zanechají stopy ve čtyřech krajích
Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj.

Miniseriál Toulavé boty zpestří dovolenou neotřelými nápady také v srpnu. Integrovaný regionální operační program (IROP) pod správou Ministerstva pro místní rozvoj nabízí na svém Facebooku od začátku prázdnin tipy na zajímavé výlety. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Jeho správci zde přes prázdniny vkládají příspěvky s vizuálním představením opravených památek. Oblast kulturního dědictví bude podporována v IROP i v programovém období 2021–2027, pro tuto oblast je připraveno 8,8 miliardy korun.

Facebook IROP vám napoví, kam na výlety

V srpnuna facebookových stránkách IROP představí hned čtyři své projekty, které byly dokončeny v projektovém období 2014–2020. Z poškozených a starých míst se stala moderní turistická centra. „Prvním dílem Toulavých bot je středověký hrad Helfštýn v Olomouckém kraji, dále zámek v jihomoravských Uherčicích či národní kulturní památka Mariánská Týnice. Prázdniny IROP uzavře posledním dílem v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích,“ vyjmenoval náměstek pro řízení sekce národních a evropských programů Zdeněk Semorád.

Čtyři památky, čtyři kraje

Havarijní stav hlavní části paláce Helfštýna donutil IROP jednat. „Evropská unie pomohla této monumentální stavbě částkou 52,9 milionu korun. Došlo k opravě torza hradu či zabudování moderních estetických prvků. Právě v těch spočívá unikátnost celého projektu,“ dodal Semorád. Neobvyklé řešení rekonstrukce přineslo projektu ocenění od soutěžní poroty České ceny za architekturu 2021.

Zatímco na Helfštýně bylo potřeba zajistit vyšší bezpečnost návštěvníků, u jihomoravského zámku Uherčice IROP podpořil restaurování jeho částí, vznik nových expozic, nové prohlídkové trasy a bezbariérový přístup. „EU přispěla na rekonstrukci 94 milionů,“ upřesnil Semorád. Dotace pomohly také dostavbě jedné z nejvýznamnějších barokních památek České republiky Mariánských Týnic u Kralovic na severním Plzeňsku. „Na dokončení areálu Týnic podle původního historického návrhu J. B. Santini-Aichla zprostředkoval IROP 40 milionů korun,“ doplnil náměstek.

Stejná částka jako plzeňský barokní skvost rozšířila i Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Návštěvníci díky němu objeví dobrodružný svět fantazie a poznání. „Projekt řešil vybudování stálé expozice, která zahrnuje tři okruhy. Těmi jsou přírodovědný, archeologický a národopisný,“ uzavřel Semorád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká republika 20 let součástí Evropské unie. Co dělá ombudsman pro občany EU?

22:24 Česká republika 20 let součástí Evropské unie. Co dělá ombudsman pro občany EU?

Ombudsman pomáhá občanům EU, ať už jsou znevýhodnění v práci, když žádají o rodičovský příspěvek neb…