MMR řeší problémy s komerčním ubytováním, nabízeným prostřednictvím on-line platforem

23.07.2022 21:00 | Tisková zpráva

Pan Vrána ve svém blogu na Respekt.cz nepochopil návrh Ministerstva pro místní rozvoj a fabuluje o tom, že by snad návrh MMR měl legalizovat „hotely v bytových domech“. Opak je pravdou. Sdílená ekonomika je moderní trend, ale nesmí zasahovat do práv rezidentů a narušovat trh s ubytovacími službami.

MMR řeší problémy s komerčním ubytováním, nabízeným prostřednictvím on-line platforem
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

Návrh, který MMR připravuje, počítá s tím, že bude jasné rozlišení na profesionální a příležitostné ubytovatele, možnost jednoznačné identifikace ubytovatelů a vyšší odpovědnost majitelů pronajímaných nemovitostí (nejčastěji bytů).

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí

Dále poskytování ubytování v bytech, které je nabízeno prostřednictvím on-line platforem, bude pod větší kontrolou. Ubytované osoby a jejich chování bude podléhat dohledu nejen poskytovatele ubytování, ale i majitele nemovitosti, který by měl nést odpovědnost.

Dalším benefitem bude také narovnání tržního prostředí. Bude lepší dohledatelnost takto komerčně užívaných bytů a tím i snazší kontroly toho, zda ubytovatelé skutečně plní všechny stanovené povinnosti. Podobně jsou dnes kontrolovány standardní ubytovací zařízení jako právě hotely, penziony, či ubytovny apod.

Každý komerční poskytovatel ubytování musí dodržovat veškeré povinnosti vyplývající z jiných právních předpisů (např. živnostenský zákon, hygienické předpisy, atd.) a stejně tak má např. povinnost hradit ubytovací poplatek podle zákona o místních poplatcích.

Navíc připravovaný návrh dosud neprošel připomínkovým řízením a jeho podoba tak může doznat změn. V současnosti jsou stále ještě sbírány podněty a připomínky zainteresovaných subjektů, které jsou postupně zapracovávány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…